Μακρίσια

Μακρίσια

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Αδιέξοδο με τα σκουπίδια - Στο κενό η σύσκεψη στο Λάτσειο με πολλές εντάσεις (photos)



Εντάσεις, προπηλακισμοί, αποδοκιμασίες κυρίως από τους κατοίκους των Λιμνών στο πρόσωπο του δημάρχου και της δημοτικής αρχής

Της Ελένης Παπαδοπούλου
Σε ένα πρωτόγνωρα για τα τοπικά τουλάχιστον δεδομένα, αλλά αναμενόμενο εκ των πραγμάτων εκρηκτικό κλίμα, έγινε η χθεσινή ευρεία λαϊκή συνέλευση- σύσκεψη για τα σκουπίδια στο δημαρχείο Πύργου, που όπως επίσης αναμενόταν, οδήγησε στο ίδιο αδιέξοδο.
Και αυτό γιατί οι αντικρουόμενες απόψεις των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής, των κατοίκων κυρίως των Μακρισίων που όλο αυτό το διάστημα φυλάνε «Θερμοπύλες» στις «Λίμνες» αλλά και εκπροσώπων κομμάτων και φορέων που παρευρέθηκαν, πέρα από την ίδια την ένταση που ήταν κυρίαρχη, δεν θα μπορούσε να οδηγήσει πουθενά. 

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης, που συζήτηση και διάλογος μόνο δεν ήταν γιατί πως ακριβώς να συζητήσουν πάνω από 300 άνθρωποι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο στην μικρή για το μέγεθος της συνέλευσης αίθουσας, επικράτησαν οι αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του δημάρχου, αλλά και των συνεργατών του, του προέδρου του Δ.Σ Πύργου κ. Σ. Καννή και αντιδημάρχων κυρίως του κ. Γ. Αργυρόπουλου και του κ. Π. Φραγκαντώνη που επιχείρησαν να πάρουν το λόγο, οι προπηλακισμοί και το εξαγριωμένο ύφος των περισσότερων. 
Κάθε κουβέντα κυρίως του δημάρχου, ήταν και μια μικρή σπίθα για να ανάψει το φυτίλι και να αρχίσουν να δημιουργούνται μικροεπεισόδια. Οι κάτοικοι των Λιμνών, καλούσαν τον κ. Παρασκευόπουλο να προτείνει λύση, άλλη εκτός από τις «Λίμνες». «Οι Λίμνες έχουν τελειώσει, καταλάβετέ το», φώναζαν. «Πες κάτι άλλο δήμαρχε»!
Βεβαίως ο κ. Παρασκευόπουλος προσπάθησε στην αρχή να αναλύσει το σχεδιασμό για την διαχείριση των απορριμμάτων, να τους περάσει το μήνυμα ότι οι «Λίμνες» είναι προσωρινή λύση για 4-5 μήνες και σε αυτό το διάστημα θα αναζητήσουν άλλο χώρο.
Ωστόσο οι κάτοικοι φώναζαν εξαγριωμένοι ότι «είσαι αναξιόπιστος δήμαρχε», επανέφεραν το θέμα των συλλήψεων και το άδειασμα των απορριμματοφόρων με τα ΜΑΤ, ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μπίστας τον κάλεσε να παραιτηθεί γιατί όπως είπε «διαφορετικά λύση δεν πρόκειται να δοθεί στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.» Και όταν έπεσε από κάποιους το θέμα της εγκατάστασης του δεματοποιητή στην Τριανταφυλλιά ο κ. Μπίστας τόνισε ότι «τώρα πάμε από το ένα περιβαλλοντικό έγκλημα στο άλλο και ότι εκεί θα είναι εργοστάσιο καύσης που περιμένει να κάψει τους τόνους των
δεμάτων από τα Ποτόκι»! 
Εν τω μεταξύ κάθε φορά που ο κ. Παρασκευόπουλος προσπαθούσε να προτάξει το θέμα της προστασίας της δημόσιας υγείας των 80000 κατοίκων των δύο δήμων, οι κάτοικοι των Λιμνών φώναζαν «να πεθάνουν οι 20.000 για να ζήσουν οι 80.000»; 
Σε κάθε περίπτωση, μια ολοκληρωμένη πρόταση λόγω της έντασης ο δήμαρχος δεν κατόρθωσε να κάνει πέρα από το να εκφράσει την αγωνία του για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. Ωστόσο πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε και ολοκληρωμένη πρόταση εγγράφως, μίλησε εκ μέρους της Ν.Δ η κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου που πρότεινε να εγκατασταθεί ο δεματοποιητής στην Τριανταφυλλιά και εν συνεχεία ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Τσιλιμίγκρας που ανέφερε ότι κάποιος του πρότεινε να εξετάσουν έναν χώρο 300 στρεμμάτων που διαθέτει στην 111 και ζήτησε λίγο χρόνο για να δει την σοβαρότητα της πρότασης. Ο δήμαρχος είπε ότι όποιος αυτή τη στιγμή έχει χώρο ακόμα και 50 στρέμματα διαθέσιμο, μπορεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης να κατευθυνθεί εκεί. 
Τον λόγο πήραν στην συνέχεια και άλλοι εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων, ενώ εκ μέρους της Περιβαλλοντικής Δράσης η κ. Γαλανοπούλου σχολίασε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει ξανά σε μια τέτοια σύσκεψη όπου ενώ κάποιοι άνθρωποι καταθέτουν την ψυχή τους πάνω από ένα μήνα στις «Λίμνες» χωρίς κομματική ομπρέλα όπως τους κατηγορούν εκ μέρους της δημοτικής αρχής, κάποιοι νομίζουν πως έχουν προαποφασίσει για το θέμα των σκουπιδιών, ενώ τόνισε ότι σήμερα κατατίθεται νέα προσφυγή στο ΣτΕ.
Λίγο αργότερα ο δήμαρχος αποσύρθηκε στο γραφείο του μετά από μια νέα ένταση και ως αργά η συνέλευση βρισκόταν σε εξέλιξη στο ίδιο κλίμα έντασης, άλλοτε περισσότερο οξυμένο και άλλοτε λιγότερο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου