Μακρίσια

Μακρίσια

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Ένταση στις «Λίμνες» - Τέσσερις συλλήψεις - Μπήκαν οι εργάτες στη χωματερή με τη συνοδεία Αστυνομίας (νεότερο 13:55)

Νεότερη ενημέρωση 13:55
Ισχυρή αστυνομική δύναμη με επικεφαλής τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηλείας, ταξίαρχο Άρη Ανδρικόπουλο, έφτασε πριν από λίγα λεπτά στις «Λίμνες» με την παρουσία και του δημάρχου Πύργου και προχώρησε σε 4 συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Αυτή τη στιγμή οι εργάτες μαζί με τον κ.Παρασκευόπουλο και τον κ.Ανδρικόπουλο μπήκαν στη χωματερή και ξεκίνησαν τις εργασίες για την εγκατάσταση του δεματοποιητή.  Οι κάτοικοι δεν προέβαλαν κανένα είδος αντίστασης.


Νωρίτερα, σημειώθηκε ένταση στον χώρο, καθώς δύο φορτηγά του δήμου Πύργου εισήλθαν για να αδειάσουν χώμα, ωστόσο δεν τους επιτράπηκε η έξοδος από τους 30 περίπου κατοίκους που βρίσκονται εκεί, καθώς του ζήτησαν χαρτιά που να αιτιολογούν την είσοδό τους.

Στο σημείο βρέθηκε από νωρίς και ο αντιδήμαρχος Πύργου, Γιάννης Αργυρόπουλος, προκειμένου να συζητήσει με τους κατοίκους ώστε να βρεθεί λύση.




Νέο επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στη χωματερή στη θέση «Λίμνες».
Εργαζόμενοι του δήμου Πύργου μετέβησαν προκειμένου να ξεκινήσουν τις εργασίες υποδομών για την εγκατάσταση του δεματοποιητή στην περιοχή, ύστερα και από την απόρριψη της προσφυγής των κατοίκων από το υπουργείο περιβάλλοντος. (σχετικό ρεπορτάζ)
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος Πύργου, Μάκης Παρασκευόπουλος σε συνέντευξη Τύπου, ομάδα δεκαπέντε περίπου ατόμων αρχικά εμπόδισε με τη φυσική παρουσία τους και με απειλή σωματικής βίας τούς υπαλλήλους του δήμου και των συνεργείων του αναδόχου να εκτελέσουν τις παραπάνω νόμιμες εργασίες και στη συνέχεια τους εξεδίωξε με βίαιο τρόπο από τον συγκεκριμένο χώρο.
Ύστερα και από αυτό το περιστατικό ο κ.Παρασκευόπουλος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, ζητώντας την ποινική δίωξη των υπεύθυνων για όσα διαδραματίστηκαν.
Από το βράδυ ξανά κατάληψη!
Μετά τη συνέλευση το απόγευμα της Πέμπτης, οι κάτοικοι αποφάσισαν την επανακατάληψη του χώρου τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
Επίσης αποφάσισαν να μην επιτρέψουν ούτε σήμερα την εγκατάσταση του δεματοποιητή στη χωματερή, παρά μόνο την είσοδο των απορριμματοφόρων.
Με την παρέλευση της ημέρας, οπότε και λήγει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο αποκλεισμός θεωρείται δεδομένος.

Δείτε τη μηνυτήρια αναφορά του δημάρχου Πύργου, Μάκη Παρασκευόπουλου

 

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

του Γεράσιμου Παρασκευόπουλου του Αγγέλου, Δημάρχου του Δήμου Πύργου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ  ΠΛΗΜ/ΚΩΝ ΗΛΕΙΑΣ.

            Α. Ως γνωστόν, δυνάμει της υπ’ αριθμ. πρωτ. 2852/81696/31-7-2013 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου «Μονάδα δεματοποίησης με προσωρινή εναπόθεση αστικών απορριμμάτων των Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας – Ανδρίτσαινας – Κρεστένων στη θέση «Λίμνες» της τ.κ. Αλφειούσας του Δήμου Πύργου». Με την εν λόγω απόφαση ο Δήμος Πύργου ως φορέας υλοποίησης του έργου οφείλει τόσο κατά την κατασκευή και εγκατάσταση, όσο και κατά τη λειτουργία του έργου να τηρεί τους καθορισμένους περιβαλλοντικούς όρους και περιορισμούς.
Κατά της απόφασης αυτής ασκήθηκε προσφυγή ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από κατοίκους της περιοχής η οποία ήδη απερρίφθη με την υπ’ αρ. 59192/25-10-2013 απόφαση του Τμήματος Κρίσεων Προσφυγών του εν λόγω Υπουργείου.
            Σε εκτέλεση των παραπάνω εκδόθηκε η υπ’ αρ. 64/21-8-2013 άδεια δόμησης προκειμένου να υλοποιηθούν τα απαραίτητα οικοδομικά έργα υποδομών για την εγκατάσταση του δεματοποιητή.
Στις 27-8-2013, το Δασαρχείο Ολυμπίας προέβη στην εγκατάσταση του Δήμου Πύργου στην ως άνω θέση «Λίμνες» και σε έκταση (5.256,34) τ.μ. για την τοποθέτηση του δεματοποιητή, εκδίδοντας σχετικό πρωτόκολλο εγκατάστασης.
Μάλιστα, ύστερα από την έκδοση της υπ’ αριθμ. 23/26-9-2013 απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Επιλύσεως Δασικών Αμφισβητήσεων του Εφετείου Πατρών, επαναβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα συνέχισης των εργασιών για την εγκατάσταση του δεματοποιητή σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παραπάνω απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων.
Επιπρόσθετα, είναι γνωστό ότι δυνάμει των υπ’ αριθμ. πρωτ. 240816/9761/6-10-2012, 9898/255/11-1-2013, 120588/3051/7-5-2013 και 208847/5538/1-8-2013 αποφάσεων του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας περί κήρυξης των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει επιτραπεί η άμεση αποκομιδή και προσωρινή αποθήκευση των απορριμμάτων των εν λόγω Δήμων στον παραπάνω αναφερόμενο χώρο στη θέση «Λίμνες» της τ.κ. Αλφειούσας.
Η δε ισχύς της κηρυχθείσας κατάστασης ανάγκης έχει παραταθεί μέχρι και την 1-11-2013, ενώ ήδη ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας έχει κρίνει ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την παράτασή της.

Β. Κατά την περίοδο από 1-10-2013 έως 12-10-2013 κάτοικοι της περιοχής παρεμπόδισαν παράνομα με απειλή σωματικής βίας τα συνεργεία του Δήμου Πύργου και του εργολάβου να εκτελέσουν τις ανωτέρω εργασίες για την εγκατάσταση του δεματοποιητή. Αποτέλεσμα των παράνομων και αυθαίρετων αυτών ενεργειών ήταν τα απορρίμματα των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας να παραμείνουν στους κάδους απορριμμάτων και στους κοινόχρηστους χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα με δραματικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Επίσης, η ασφάλεια και η δημόσια υγεία απειλήθηκαν άμεσα λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης που σημειώθηκε τις μέρες εκείνες, αφού εφράγησαν τα φρεάτια των υπονόμων από τα σωρευμένα απορρίμματα των πόλεων και τα ορμητικά νερά πλημμύρισαν οικίες, καταστήματα και υπόγεια. Για τις ανωτέρω έκνομες ενέργειες υπεβλήθη μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου από το Δήμαρχο Πύργου ενώπιον του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ηλείας.
            Μετά από επίτευξη συμφωνίας με τους παραπάνω κατοίκους συνομολογήθηκε η αναστολή έναρξης των εργασιών για την κατασκευή των έργων υποδομής στον ανωτέρω χώρο μέχρι την κρίση της υποβληθείσας προσφυγής κατά των περιβαλλοντικών όρων.
Μετά την ως άνω απόρριψη  της προσφυγής των κατοίκων συνεργεία του Δήμου και του αναδόχου των έργων μετέβησαν την 10 πμ σήμερα 31-10-2013 στο χώρο και επιχείρησαν την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή των υποδομών.

Γ. Επειδή εντελώς παράνομα και παρά τα συμφωνηθέντα, εκ νέου, ομάδα δεκαπέντε περίπου ατόμων αρχικά εμπόδισε με τη φυσική παρουσία τους και με απειλή σωματικής βίας τους υπαλλήλους του Δήμου και των συνεργείων του αναδόχου να εκτελέσουν τις παραπάνω νόμιμες εργασίες και στη συνέχεια τους εξεδίωξε με βίαιο τρόπο από το συγκεκριμένο χώρο.
Επειδή κάθε περαιτέρω καθυστέρηση, έστω και μιας ημέρας, της εκτέλεσης των εργασιών για την εγκατάσταση του δεματοποιητή δημιουργεί και εκθέτει σε άμεσο υγειονομικό κίνδυνο την υγεία δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας προκαλώντας παράλληλα κίνδυνο ρύπανσης και μόλυνσης των αστικών κέντρων και των τοπικών διαμερισμάτων, αφού δημιουργείται με εντελώς παράνομο τρόπο απόλυτο αδιέξοδο στη νόμιμη αποκομιδή και διαχείριση των στερεών αποβλήτων μας.

            Δ. Επειδή η παραπάνω καταγγελλόμενη συμπεριφορά των εν λόγω πολιτών, που εμποδίζουν παρανόμως την υλοποίηση νόμιμων αποφάσεων της Διοίκησης δημιουργώντας παράλληλα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, πληροί την νομοτυπική μορφή (αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση) αυτόφωρων αδικημάτων.
Επειδή επιδεικνύοντας αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μου είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω την ποινική δίωξη όσων συμμετέχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην διάπραξη των ως άνω αδικημάτων.
Επειδή η κατάσταση που τείνει να δημιουργηθεί απαιτεί την άμεση ενεργοποίηση και παρέμβαση με τη διαδικασία του αυτοφώρου των οργάνων της συντεταγμένης Πολιτείας για την εφαρμογή των νόμων και των ανωτέρω νόμιμων αποφάσεων.
Επειδή προσάγω και επικαλούμαι τις παραπάνω διαλαμβανόμενες αποφάσεις της Διοίκησης.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
            και με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου 

ΖΗΤΩ

Την ποινική δίωξη των υπευθύνων και την κατά νόμο τιμωρία τους.
Να επιληφθείτε για τα από εμένα δια της παρούσας καταγγελλόμενα.

                                                                          Πύργος,  31-10-2013
                                                                         Ο Δήμαρχος Πύργου
                                                                 Γεράσιμος Παρασκευόπουλος  
Πηγή:.patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου