Μακρίσια

Μακρίσια

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ανεξέλεγκτες χωματερές σε δρόμους και γειτονιές

    skoupi1.JPG
  • Αναβλήθηκε  το προγραμματισμένο για χθες ραντεβού του δημάρχου Πύργου με τους υπουργούς που θα γίνει τελικώς την Πέμπτη - "Σκόνταψε" η υπόθεση με τους εργολάβους σκουπιδιών; 
  • Δεν… κινείται φύλλο, όσον αφορά το κορυφαίο θέμα των σκουπιδιών στο δήμο Πύργου, αφού όπως όλα δείχνουν δεν υπάρχει καμία εξέλιξη αναφορικά με την αποκομιδή τους, ούτε με χώρο εναπόθεσης, ούτε με τους εργολάβους. 
  • Ακόμα και η συνάντηση του δημάρχου Πύργου με τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος  που άφηνε ανοιχτό ένα παράθυρο ελπίδας για λύση και που ήταν προγραμματισμένη  για χθες, αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί αν δεν αλλάξει κάτι αύριο Πέμπτη. Επομένως, εκ των πραγμάτων υπάρχει στάση αναμονής και η αδιέξοδη κατάσταση παρατείνεται με δραματικές συνέπειες για τους κατοίκους!   
Οι λόφοι των σκουπιδιών έγιναν πλέον απειλητικά… βουνά, στους δρόμους, στο κέντρο του Πύργου αλλά και στις γειτονιές και στα χωριά ακόμα, έχουν δημιουργηθεί  μικρές ανεξέλεγκτες χωματερές και κανείς δεν μπορεί να πλησιάσει από την βρώμα.
Οι σακούλες έχουν διαλυθεί, τα σκουπίδια διασκορπίστηκαν παντού, κάτι η βροχή, κάτι τα σκυλιά, πόσο να αντέξουν πλέον, κοντεύουν ένα μήνα στους δρόμους αμάζευτα! Η διέλευση των πεζών  γίνεται μετ’ εμποδίων, ο κόσμος προσπαθεί να παρακάμψει τα βουνά των σκουπιδιών και περνά μακριά τους κρατώντας την μύτη για να μην αναπνέει όλη αυτή τη μπόχα και ακόμα και η διέλευση των αυτοκινήτων σε μερικά σημεία, κυρίως σε στροφές που υπάρχουν – υπήρχαν δηλαδή κάποτε γιατί τώρα δεν φαίνονται καν- κάδοι, γίνεται με δυσκολία. Η κατάσταση είναι πλέον απελπιστική και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει! 
Η πιο τραγική εικόνα ωστόσο, που παραπέμπει σε χώρες τριτοκοσμικές, είναι εκείνη των σκουπιδότοπων έξω από δημοτικά σχολεία και γυμνάσια, χώροι δηλαδή στους οποίους παραμένουν αναγκαστικά παιδιά για πολλές ώρες, υποχρεωμένα να «λούζονται» την δυσοσμία των σκουπιδιών. Μάλιστα κυρίως στα μικρότερα παιδιά, γίνονται συστάσεις από δασκάλους αλλά και από τους γονείς τους, να μην τα πλησιάζουν καθόλου και να παραμένουν στο προαύλιο σε σημεία μακριά από τους κάδους.
Τι απέγιναν οι εργολάβοι;Όσον αφορά τις πιθανές λύσεις για την αποκομιδή των απορριμμάτων, τα σενάρια που επεξεργάζεται η δημοτική αρχή εξακολουθούν να είναι δύο. Το ένα είναι η ανάθεση της αποκομιδής σε εργολάβους σκουπιδιών που όπως είχε γίνει γνωστό, μετά την πρόσκληση του δημάρχου εμφανίστηκαν τρεις τέτοιες εταιρίες και διερευνήθηκαν τα πιστοποιητικά νομιμότητάς τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ένα θέμα το οποίο δύσκολα μπορεί να διευθετηθεί, αφού οι εν λόγω εργολαβικές εταιρίες διαθέτουν μεν νόμιμα παραστατικά για μεταφορά και εναπόθεση απορριμμάτων, αλλά μόνο εντός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δεν έχουν δικαιοδοσία να μεταφέρουν τα σκουπίδια σε άλλους νόμιμους ΧΥΤΑ όπως για παράδειγμα στα Γιάννινα, γιατί είναι άλλη Περιφέρεια. Επίσης, εργολάβοι σκουπιδιών που έχουν άδεια για τον νομό Αττικής, δεν μπορούν να κάνουν σύμβαση με δήμο εκτός Αττικής. Έτσι, δημιουργείται ένα μπερδεμένο κουβάρι, στο οποίο όμως ενδεχόμενα λύση μπορεί να βρεθεί, εφόσον όμως βρεθούν και τα… χρήματα, αφού το κοστολόγιο που έδωσαν στις προσφορές τους οι εταιρίες είναι απαγορευτικό για τα οικονομικά δεδομένα του δήμου Πύργου.
Γι αυτόν άλλωστε το λόγο, η δημοτική αρχή θεωρεί κρίσιμη και καθοριστική για το θέμα των σκουπιδιών την σύσκεψη με τον Υπουργό Εσωτερικών. Όσον αφορά την εξεύρεση άλλου χώρου για την εγκατάσταση του δεματοποιητή, υπάρχουν προτάσεις, διερευνώνται αλλά ανακοινώσιμο δεν υπάρχει κάτι και ακόμα κι αν υπάρξει δεν μπορεί να λύσει άμεσα το θέμα της επιτακτικής αποκομιδής των απορριμμάτων.
Γι αυτόν τον λόγο και ο δήμαρχος Πύργου, έκανε νέα έκκληση στους κατοίκους των «Λιμνών» από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου  να επιτρέψουν τη λειτουργία για ένα μήνα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να «περπατά» ως πιθανή λύση, αφού προ ημερών η Λαϊκή συνέλευση των κατοίκων είπε ΟΧΙ στο δικηγόρο του δήμου που μετέφερε το αίτημα.
Αναμένονται οι επιθεωρητές υγείας
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το όποιο αποτέλεσμα  του πορίσματος δεν έχει σχέση με την άρση του αδιεξόδου, σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμα η αυτοψία που πρόκειται να κάνουν στον Πύργο για τα σκουπίδια και για να διερευνήσουν αν υπάρχει  κίνδυνος για την δημόσια υγεία, οι ράμπο Επιθεωρητές υγείας μετά την εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας κ. Π. Μεϊδάνη.
Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ενημέρωση εκ μέρους τους για την διαδικασία που θα ακολουθήσουν και το πότε θα γίνει η αυτοψία, ούτε προς την Εισαγγελία, ούτε προς τον δήμο Πύργου.  Η «Πρωϊνή» επικοινώνησε με το τμήμα Επιθεωρητών Υγείας και η μόνη πληροφορία που μας έδωσαν ήταν ότι όντως έχουν λάβει την Εισαγγελική εντολή από τον Εισαγγελέα Πύργου και θα ακολουθηθεί η διαδικασία. Οπότε… αναμένουμε!
Να σημειώσουμε πάντως, ότι την Παρασκευή ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και το camera zizanio και ότι αναμένονται πολλά παιδιά και άνθρωποι του Κινηματογράφου από την Ευρώπη και άλλες χώρες απ’ όλον τον κόσμο, που φαινόμενα σαν αυτά με τα σκουπίδια δεν τα έχουν ζήσει.
Γι  αυτό  και αποτελεί ντροπή, το να αντικρίσουν μια πόλη – χωματερή! Ειδικά το κτίριο της Νομαρχίας -και η είσοδος που έχει κατακλυστεί από τα βουνά των σκουπιδιών-  θα είναι ένας από τους βασικούς χώρους των παράλληλων δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ,  με μεγάλη επισκεψιμότητα. Ελπίζουμε το επόμενο ντοκιμαντέρ των παιδιών, να μην είναι το χάλι του Πύργου με τα σκουπίδια και γίνουμε διεθνώς ρεζίλι…  Ας φροντίσει η δημοτική αρχή να προστατέψει τουλάχιστον την δημόσια εικόνα μας…
Ελένη Παπαδοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου