Αίτημα για άμεση συνδρομή για την άρση του αδιεξόδου στην αποκομιδή και διάθεση των σκουπιδιών που απειλεί τη δημόσια υγεία, έστειλαν από κοινού οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας στους υπουργούς Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το πρωί της Δευτέρας.
Οι δύο δήμαρχοι, Μάκης Παρασκευόπουλος και Θύμιος Κοτζάς ζητούν στο υπόμνημά τους την κατεπείγουσα συνδρομή της Πολιτείας, αναφέροντας σε αυτό τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επέλθει η άρση του αδιεξόδου, προτάσεις οι οποίες συζητήθηκαν στην προχθεσινή σύσκεψη με τους θεσμικούς φορείς που έγινε στο δημαρχείο του Πύργου.
Οι δήμαρχοι αναφέρουν, σύμφωνα με πηγές του patrisnews.com, στο υπόμνημά τους πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει παραταθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2013, ωστόσο λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης του σημείου που έχει επιλεγεί («Λίμνες») έχει καταστεί αδύνατη η αποκομιδή των απορριμμάτων από την πόλη του Πύργου και όλα τα δημοτικά διαμερίσματά του καθώς και από την πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας και από όλα τα δημοτικά διαμερίσματά της, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών να παραμένουν στους δρόμους, να σήπονται και να απειλείται η δημόσια υγεία των κατοίκων των δύο δήμων.
Επίσης οι κ.κ. Παρασκευόπουλος και Κοτζάς επισημαίνουν μεταξύ των άλλων ότι εκτίθεται ανεπανόρθωτα η χώρα και ο ελληνικός τουρισμός από τις εφιαλτικές εικόνες στους χιλιάδες τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται το Κατάκολο και την Αρχαία Ολυμπία, τονίζοντας παράλληλα πως το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί είναι απόλυτο διότι είναι παντελώς αδύνατη η αποκομιδή των απορριμμάτων και η διάθεσή τους με οποιονδήποτε τρόπο.
Οι προτάσεις
Οι τρόποι που θέτουν, σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.com, στο υπόμνημά τους οι δήμοι και που συζητήθηκαν εκτενώς, στη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου, για τη συνδρομή της Πολιτείας, που θα βοηθήσει στην άρση του αδιεξόδου, είναι η αναστολή της παρακράτησης των χρηματικών ποσών για τις οφειλές των δήμων προκειμένου να καταβάλλονται τα έξοδα μεταφοράς των σκουπιδιών σε άλλο ΧΥΤΑ εκτός Νομού Ηλείας.
Τα χρηματικά ποσά ανέρχονται σε 87.500 ευρώ μηνιαίως για τον δήμο Πύργου και 40.000 ευρώ αντίστοιχα για τον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, με το κόστος μεταφοράς και διάθεσης σε ΧΥΤΑ να ανέρχεται περίπου σε 100 ευρώ τον τόνο.
Τον εντοπισμό επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων υγειονομικών μονάδων, διαπίστωσαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος κατά την αυτοψία που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες στο χώρο του ΧΑΔΑ στις «Λίμνες».
Οι επιθεωρητές, σύμφωνα με πληροφορίες, τονίζουν στο αρχικό τους πόρισμα, πως ανάμεσα στα αστικά απορρίμματα εντόπισαν μαύρες σακούλες οι οποίες περιείχαν ορούς, σύριγγες, πεταλούδες, γάζες εμποτισμένες με αίμα και σωματικά υγρά καθώς και σύριγγες με αίμα.
Για τα παραπάνω ευρήματα οι επιθεωρητές ενημέρωσαν άμεσα τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας ο οποίος κατέφθασε στο σημείο συνοδεία αστυνομικών.
Επίσης οι επιθεωρητές σε ότι αφορά τη θέση στην οποία προβλέπεται η εγκατάσταση του δεματοποιητή απορριμμάτων, επεσήμαναν την εγγύτητά της με τον ποταμό Αλφειό παραπέμποντας τις διαπιστώσεις και τα ευρήματα της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη, όπως αυτά αποτυπώνονται, στο 173871/45722/05-11-2013 έγγραφό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου