Μακρίσια

Μακρίσια

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Αναβολή ζήτησαν οι δήμοι Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας

dikastiria

Στην εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι για τις "Λίμνες"

Του Γιάννη Σπυρούνη
Στις 18 Δεκεμβρίου αναμένεται να εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι που έχουν καταλάβει τη χωματερή στις «Λίμνες». Την αναβολή ζήτησε και πήρε η πλευρά των τριών δήμων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του εργολάβου που έχει αναλάβει την επίχωση. Εκτίμηση των νομικών εκπροσώπων των κατοίκων είναι πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη στάση του Συνηγόρου του Πολίτη και των Γενικών Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, το κλίμα είναι βαρύ για τους δήμους.
Η στάση του δήμου Πύργου
Ο δικηγόρος Γιώργος Κονταξής, εκπροσωπώντας τον δήμο Πύργου στο δικαστήριο, σε δηλώσεις του τόνισε ότι υπεβλήθη το αίτημα αναβολής εκδίκασης ενόψει των προσπαθειών που καταβάλει ο δήμος Πύργου για την ολοκληρωμένη επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. «Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων έτσι όπως έχει τεθεί πιεστικά πλέον στην πόλη του Πύργου και στους πολίτες της, αποτελεί ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό και νομικό θέμα. Εμείς ως δήμος του Πύργου, σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις των δικαστηρίων, το ίδιο ελπίζουμε να κάνει και η άλλη πλευρά, οι πολίτες που έχουν καταφύγει στη δικαιοσύνη και να σεβαστούν και αυτοί τις όποιες αποφάσεις. 
Ο δήμος καταβάλει μια προσπάθεια να επιλύσει το σημαντικό αυτό πρόβλημα, πάντα προς όφελος της ολότητας των πολιτών και πρέπει όλοι πλέον να επισημάνουμε την αναγκαιότητα επίλυσης του προβλήματος γιατί τίθεται πλέον πιεστικά ζήτημα για την δημόσια υγεία των πολιτών» είπε ο κ. Κονταξής. Ακόμα επιβεβαίωσε πως είχε υποβληθεί αίτημα εκ μέρους του δημάρχου προφορικά για προσωρινή παραχώρηση του χώρου, όμως οι κάτοικοι αρνήθηκαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο κατηγορηματικά.
Η προσέγγιση του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων
Διαφορετική προσέγγιση υπήρξε από το δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Ο συνήγορος του δήμου Νίκος Θεοδώρου, τόνισε πως ο δήμαρχος όπως υποστηρίζει και σε δηλώσεις του - αφού αφουγκράστηκε τις ανησυχίες των κατοίκων του δήμου - ψάχνει άλλες εναλλακτικές λύσεις, έχει ζητήσει προσφορές για να βρει άλλους χώρους που θα πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και από κει και πέρα δεν πρόκειται να πάει να ρίξει σκουπίδια στις «Λίμνες». 
«Αυτός ήταν και ο λόγος της αναβολής. Ήταν ένα θέμα που απασχολεί και τους κατοίκους και το δήμαρχο και τους απασχολεί ως πρόβλημα και τους δύο. Και αναζητά ο δήμαρχος να βρει τις καλύτερες δυνατές λύσεις και για τους κατοίκους και για το δήμο» εξήγησε ο κ. Θεοδώρου.
Τι είπαν οι δικηγόροι των κατοίκων
Ο Χαράλαμπος Γιαννικόπουλος και η Δώρα Καλάκου, εκπροσώπησαν την πλευρά των κατοίκων στο δικαστήριο και είχαν διαφορετική άποψη ως προς τους λόγους της αναβολής. «Οι τρεις δήμοι, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο εργολάβος για την επίχωση ζήτησαν αναβολή. Εμείς προτείναμε από την πλευρά μας, κάτοικοι και σύλλογοι, να δηλώσουν σήμερα οι δήμοι αυτό που έχουν πει και στα δημοτικά τους συμβούλια και θα πάψουν την εναπόθεση, επίχωση και ταφή απορριμμάτων με οποιοδήποτε τρόπο είτε δεματοποιημένα είτε σύμεικτα, καθώς επίσης να πάψουν κάθε είδους εργασίες εγκατάστασης του συστήματος δεματοποίησης» είπε ο κ. Γιαννικόπουλος.
«Ο δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων δήλωσε στο Δικαστήριο, πως ούτε θα πάει σκουπίδια, ούτε το δεματοποιητή, πλην όμως οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας δεν το ανέφεραν αυτό, παρά την επίμονη προσπάθειά μας περί τούτου και αναβλήθηκε η εκδίκαση για τις 18 Δεκεμβρίου 2013, στο μονομελές Πρωτοδικείο Ηλείας» συμπλήρωσε. 
Η κα Καλάκου από την πλευρά της συμπλήρωσε πως «επιμείναμε να αναφέρουν στο Δικαστήριο, όσα λένε στον Τύπο και στα δημοτικά συμβούλια και να σταματήσει οποιαδήποτε συνέχεια. Η αναβολή ζητήθηκε γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα για την πλευρά τους και προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου