Μακρίσια

Μακρίσια

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Σε εργολάβους η αποκομιδή των απορριμμάτων του Πύργου

skoupidia1
Ανοιχτή πρόσκληση σε εταιρίες να καταθέσουν ως αύριο οικονομικές προσφορές - Την Τρίτη το ραντεβού του δημάρχου με τους υπουργούς- Στο «τραπέζι»  τρεις τοποθεσίες  για το δεματοποιητή

Την οδό της ανάθεσης του έργου της αποκομιδής των απορριμμάτων που έχουν πνίξει στην κυριολεξία το δήμο Πύργου, σε εργολάβους  με νόμιμη – όπως αναφέρεται- άδεια, επέλεξε η δημοτική αρχή Πύργου ως ύστατη αλλά και μοναδική πλέον λύση για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, για την άρση του αδιεξόδου. 

Όπως φαίνεται, δεν υπάρχει πλέον πεδίο διαπραγμάτευσης  με τους κατοίκους των «Λιμνών», το θέμα έχει κλείσει, πληροφορίες αναφέρουν ότι η δημοτική αρχή δεν κατάφερε ούτε καν να έχει επικοινωνία μαζί τους καθώς η απόφασή τους να μην δεχθούν σκουπίδια στην χωματερή είναι δεδηλωμένη και αμετάκλητη, επομένως ο δήμος Πύργου επικεντρώνεται στο εναλλακτικό σενάριο που γράφαμε χθες, της ανάθεσης δηλαδή της αποκομιδής σε εταιρία σκουπιδιών.

Μάλιστα, σήμερα,  δημοσιεύεται στον τοπικό Τύπο και ανοιχτή πρόσκληση σε εργολάβους απορριμμάτων που έχουν νόμιμη άδεια να εναποθέτουν σκουπίδια σε νόμιμους ΧΥΤΑ αλλά και τα κατάλληλα μέσα, να καταθέσουν τις οικονομικές προσφορές τους στο δημαρχείο Πύργου μέχρι αύριο Παρασκευή, αφού τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και κανείς πλέον δεν μπορεί να παίζει με την δημόσια υγεία. Η ανακοίνωση του δήμου Πύργου αναφέρει τα εξής:

“Λόγω της κατεπείγουσας ανάγκης για την μεταφορά των απορριμμάτων που έχουν σωρευτεί στους κάδους και στους κοινόχρηστους χώρους του δήμου Πύργου, καλούνται όσοι διαθέτουν νόμιμα μέσα και άδεια μεταφοράς και εναπόθεσης απορριμμάτων καθώς και σύμβαση με νόμιμους χώρους διάθεσης, να καταθέσουν την οικονομική τους προσφορά, για την εκτέλεση της εργασίας «μεταφορά και διάθεση αστικών απορριμμάτων δήμου Πύργου» έως και την Παρασκευή  22-11-13 και ώρα 12.00 μμ. στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο (γραφείο Δημάρχου).”

Πιθανόν την Τρίτη το ραντεβού με τους υπουργούς
Ωστόσο, αν και ο τρόπος αποκομιδής αποφασίστηκε, σε εκκρεμότητα παραμένει ένα μείζον θέμα, που είναι το οικονομικό μέρος, δηλαδή το πώς θα καλυφθεί το κόστος της ανάθεσης σε εταιρία σκουπιδιών, το οποίο είναι παρά πολύ μεγάλο και ο δήμος Πύργου έχει δηλώσει ότι δεν έχει αυτήν την οικονομική δυνατότητα.

Επειδή όπως είναι γνωστό έχει σταλεί από την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή προς τους τρεις εμπλεκόμενους υπουργούς, όπου έχει υποβληθεί σχετική πρόταση από τους δημάρχους Πύργου και Ολυμπίας για την διασφάλιση των συγκεκριμένων πόρων, το αίτημα θα ενισχυθεί και με συνάντηση του δημάρχου Πύργου με τους υπουργούς Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη και Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι το ραντεβού των δύο υπουργών με τον δήμαρχο Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο και τους συνεργάτες του, να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, για να συζητηθούν δύο θέματα: Το ένα είναι όπως προαναφέραμε ο τρόπος με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί το έργο της ανάθεσης της αποκομιδής των απορριμμάτων και το άλλο είναι να προωθήσει ο κ. Μανιάτης διαδικασίες- εξπρές για την αδειοδότηση νέου χώρου για την εγκατάσταση του δεματοποιητή.

Εξετάζονται τρεις νέες τοποθεσίες για την εγκατάσταση του δεματοποιητή
Ποιος θα είναι όμως αυτός ο νέος χώρος;  Ο δήμος Πύργου αλλά και ο δήμος Ολυμπίας, έχουν εντείνει τις προσπάθειες εξεύρεσης κατάλληλου χώρου για την εγκατάσταση του δεματοποιητή και αυτήν την στιγμή η διερεύνηση έχει επικεντρωθεί σε τρείς πιθανούς  χώρους. Οι δύο βρίσκονται στα όρια του δήμου Πύργου και ο τρίτος στα όρια του δήμου Ολυμπίας.

Ωστόσο επειδή πρόκειται για ιδιωτικά οικόπεδα, εάν και εφόσον ο χώρος που τελικώς θα επιλεγεί διαθέτει τις απαιτούμενες προδιαγραφές, θα πρέπει να αγοραστεί για να είναι ιδιόκτητος. Το θέμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ επειδή το ένα από τα τρία υπό συζήτηση  οικόπεδα βρίσκεται στα όρια του δήμου Ολυμπίας, θα πρέπει να συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο της Ολυμπίας, σε συνεδρίαση που θα προγραμματιστεί άμεσα.

Στόχος είναι ο δήμαρχος Πύργου στην συνάντηση του με τους δύο υπουργούς, να έχει στα χέρια του περισσότερα στοιχεία για να μπορέσει να υποστηρίξει το αίτημα των δύο δήμων και βεβαίως αν έχει και δύο αποφάσεις που θα αφορούν το χώρο, θα ενισχυθεί η επιχειρηματολογία του.  Το σίγουρο πάντως είναι ότι έπονται σοβαρές εξελίξεις και οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων για τους δήμους Πύργου και Ολυμπίας.
Ελένη Παπαδοπούλου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου