Μακρίσια

Μακρίσια

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: "Αν η δημοτική αρχή δεν μπορεί να δώσει λύση, να παραιτηθεί"

Φαρσοκωμωδία χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας την σύσκεψη για τα σκουπίδια στο  Λάτσειο

Φαρσοκωμωδία χαρακτήρισε ο  συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηλείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, την σύσκεψη που οργάνωσε ο δήμαρχος Πύργου για τα απορρίμματα, το βράδυ της Πέμπτης στο Λάτσειο. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες ο κ. Μπαξεβανάκης και τα μέλη της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Δώρα Κανελλοπούλου, Σπύρος Σιδηροκαστρίτης και Θεόδωρος Γιαννόπουλος, τόνισαν ότι ο δήμος Πύργου επιλέγει το αδιέξοδο με τα συσσωρευμένα σκουπίδια στην πόλη, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και κάλεσε την δημοτική αρχή αν δεν μπορεί να δώσει λύση, να παραιτηθεί.

Αρχικά ο κ. Μπαξεβανάκης ανέφερε ότι ο δήμαρχος Πύργου κάλεσε προχθές  τους φορείς σε δήθεν διάλογο για το θέμα των απορριμμάτων, σε συνθήκες απαράδεκτες, με το πιστόλι στον κρόταφο. «Διάλογος δεν γίνεται με τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς, δεν γίνεται με συλλήψεις και χειροπέδες. Ο κ. Παρασκευόπουλος και οι συνυπεύθυνοι παράγοντες της δημοτικής αρχής έδειξαν χθες πεντακάθαρα το αδιέξοδο και τον εκνευρισμό τους. Αυτό που τους ενοχλεί είναι οι αγωνιζόμενοι πολίτες. Και φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ που, ως γνωστόν, «φταίει για όλα»!»

Παράλληλα ανέφερε ότι η υποκρισία των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών έχει ξεπεράσει κάθε όριο, που διαιωνίζουν το πρόβλημα εδώ και 15 χρόνια. Και κάθε φορά που η κατάσταση οξύνεται καταφεύγουν σε δήθεν «προσωρινές» λύσεις, με τεράστιο κόστος για το περιβάλλον και την υγεία, εκβιάζοντας τους κατοίκους με το πρόσχημα του «επείγοντος».
Τόνισε ακόμα ότι δεν καταλαβαίνει γιατί δεν δίνουν μια ορθολογική λύση και ρωτά ποια συμφέροντα, ποιων εργολάβων εξυπηρετούν.

Και κατέληξε λέγοντας ότι ο εκβιασμός δεν θα περάσει, αναφέρθηκε στην υπόθεση με το Ποτόκι την οποία  η δημοτική αρχή είχε χαρακτηρίσει ως «προσωρινή» λύση το 2009 όταν εγκατέστησε το δεματοποιητή υποσχόμενοι  «οριστική λύση» εντός διετίας. «Μετά από 4 και πλέον χρόνια η κοροϊδία συνεχίζεται. Ο κ. Παρασκευόπουλος και η δημοτική αρχή είναι παντελώς αναξιόπιστοι.

Ο κ. Παρασκευόπουλος και η δημοτική αρχή βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων το διαιώνισαν και το διόγκωσαν οι ίδιοι και τώρα επιχειρούν να ρίξουν την ευθύνη στους πολίτες που αγωνίζονται για την υγεία τους. Όχι κύριοι, το πρόβλημα το δημιουργήσατε εσείς και η προηγούμενη δημοτική αρχή. Εσείς είστε υπεύθυνοι να το λύσετε. Αν δεν μπορείτε υπάρχει ο δρόμος της παραίτησης.»

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά της η κ. Κανελλοπούλου τόνισε ότι η δημοτική αρχή προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνηέντως κλίμα πόλωσης  χωρίς ευτυχώς να το καταφέρνει και επιδιώκει  να φέρει αντιμέτωπους τους δημότες της πόλης του Πύργου και των υπόλοιπων τοπικών κοινοτήτων με τους κατοίκους που υπερασπίζονται το περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στους αγώνες μαζί με ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΥΡΓΙΩΤΕΣ για μια λύση που θα σέβεται το περιβάλλον, την πολιτιστική μας κληρονομιά και δεν θα μολύνει δευτερογενώς όλα τα τρόφιμα που προέρχονται από τις καλλιέργειες που αρδεύει ο Αλφειός. Θα εμποδίσουμε έκνομες ενέργειες που υπονομεύουν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και συγκεκριμένα ένα βασικό της πυλώνα που είναι αγροτική παραγωγή ασφαλών τροφίμων του νομού.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ως λύση

1)    άμεσα να μεταφερθούν τα απορρίμματα από την πόλη και τις Τ.Κ. σε ένα χώρο περιβαλλοντικά ασφαλή στα πλαίσια της έκτακτης ανάγκης με την συμβολή όλων των υπευθύνων
2)    να αποκατασταθεί ο πρώην ΧΑΔΑ στη θέση Λίμνες με βάση την απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 76000 ευρώ (Απόφαση ΥΠΕΚΑ 115939/3-2-12)
3)    να μην δημιουργηθούν «νέα ποτόκια»

Τέλος όσον αφορά την πάγια και διαρκή ανάγκη της διαχείρισης των απορριμμάτων, η κ. Κανελλοπούλου τόνισε ότι  δεν συμφωνούν με την πρόταση εργοστασίου «φαραωνικού τύπου»  διαχείρισης- καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων με τεράστιο κόστος για το Δημόσιο και τον πολίτη και αντιθέτως τεράστια κέρδη για τους υπερεθνικούς εργολάβους.

«Η πρόταση μας προς διαβούλευση στηρίζεται στην διαλογή στην πηγή - ανακύκλωση - κομποστοποίηση που υπάρχει αναλυτικά στις θέσεις μας που έχουμε καταθέσει επανειλημμένα (υπάρχουν και στο διαδίκτυο για όποιον ενδιαφέρετε). Τελειώνοντας υπάρχουν λύσεις , δεν τις επιλέγετε. Επιλέγετε την επιβολή με τα ΜΑΤ και το αδιέξοδο με τα συσσωρευμένα σκουπίδια.»

Ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στον ΧΥΤΑ Ζαχάρως στην Αγία Παρασκευή, τονίζοντας ότι και αυτή είναι εδώ και 20 χρόνια μια παράνομη χωματερή, που μολύνει το περιβάλλον σε μια περιοχή φυσικού κάλλους και παρ’ όλα αυτά΄ο δήμος με την αφορμή της «έκτακτης ανάγκης» συνεχίζει να ρίχνει εκεί σκουπίδια ενώ πρέπει να γίνει αποκατάσταση. «Ως ΣΥΡΙΖΑ εμείς έχουμε λύσεις, έχουμε και προτάσεις μακριά από εκείνες που προσπαθούν να μας επιβάλλουν, των δύο εθνικών εργολάβων απορριμμάτων.»

Τέλος ο κ. Σιδηροκαστρίτης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η αδυναμία των δημοτικών αρχών να επιτελέσουν το ρόλο τους και να βρουν λύση στο πρόβλημα, οδήγησε σε αυταρχικές λύσεις που καμία σχέση δεν έχουν με μια διαδικασία ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες. «Καλούμε τις τοπικές κοινωνίες, να αντιμετωπιστούν ως μέρος της λύσης και όχι ως μέρος του προβλήματος». ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου