«Βιώνουμε ένα αντιφατικό θέμα, έναν φαύλο κύκλο. Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε τη δημοτική αρχή να’ χει κάνει το καθήκον της (έχοντας νόμιμο χώρο για την εναπόθεση των απορριμμάτων) και όλες τις άλλες αρχές, να μην το πράττουν, αφήνοντας μια μερίδα κατοίκων να κρατά 25 μέρες σε ομηρία τους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία και όλα τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας θα έπρεπε να χουν στείλει κατεπείγουσα έγγραφα στα συναρμόδια υπουργεία ζητώντας την προστασία των πολιτών. Θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή η πολιτεία να ήταν παρούσα ακόμα και με το στρατό ώστε να απομακρύνονταν τα σκουπίδια.
Είναι άχαρο να μιλάμε για πολιτική προστασία όταν γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι αν σημειωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα, τα φρεάτια θα φράξουν από τα σκουπίδια. Αν αύριο ξεσπάσει επιδημία, τι θα γίνει; Σας καλώ λοιπόν να ζητήσετε και εσείς από την πολιτεία, άμεση λύση. Ως δήμος, ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων, θα κάνουμε το καθήκον μας, παρά το γεγονός ότι οι πόροι που έχουν διατεθεί είναι ελάχιστοι…».
Υψηλός βαθμός ετοιμότητας
Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παναγόπουλος, υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σε έναν σύντομο απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση πλημμυρών και κατολισθήσεων, τονίζοντας ότι ο δήμος Πύργου και η Π.Π. βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα για να εφαρμόσουν το σχέδιο εκτάκτων αναγκών. «Εν όψει της χειμερινής περιόδου μέχρι στιγμής είχαμε πολλές βροχές κ’ καταιγίδες, και δεν πρέπει να αδρανούμε και απαιτείται να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.
Χρειάζεται προετοιμασία συντήρησης, καθαρισμός υπολοίπων αποστραγγιστικών τάφρων (σημειωτέων ότι την φετινή χρονιά υπήρχε και υπάρχει καλή συνεργασία και προγραμματισμός με τον Τ.Ο.Ε.Β και τον Γ.Ο.Ε.Β), χειμάρρων και ρεμάτων, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, στον Δήμο για την αποφυγή και αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων. Θα πρότεινα επειδή:
1) Οι ποταμοί μας θα δεχθούν πάρα πολύ μεγαλύτερους όγκους νερού και φερτών υλικών και η παροχή τους θα είναι τεράστια.
2) Αναμένουμε έντονα καιρικά φαινόμενα που πιθανόν να δημιουργήσουν πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα.
3) Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο και οι περιοχές που πρέπει να προσέξουμε είναι χώροι που κατοικούν άνθρωποι, δηλαδή μπορεί να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές ή να προσβληθεί το πολιτιστικό μας παρελθόν και δεν πρέπει να αποκλειστούν οι οδικές αρτηρίες.
4) Οι επερχόμενες καταστάσεις δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως συνηθισμένες , αλλά με την εκτίμηση ότι θα έχουμε πάρα πολύ δύσκολες εξελίξεις.
5) Για όλους αυτούς τους λόγους όλοι οι εμπλεκόμενοι Φορείς πρέπει να βρίσκονται σε πολύ υψηλό βαθμό ετοιμότητας.
Επίσης απαιτείται: Οι δυνάμεις του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής να είναι έτοιμες και προσανατολισμένες προς τις πληγείσες περιοχές για την αντιμετώπιση πλημμύρων, κατολισθήσεων κλπ. Να λειτουργεί (ο Δήμος Πύργου έχει ήδη έτοιμο) με σχέδιο έκτακτων αναγκών, με επικεφαλείς Δημοτικούς Συμβούλους, μηχανικούς, υπομηχανικούς, συγκεκριμένους εργολάβους, και συγκεκριμένα μηχανήματα, έτσι ώστε όταν συμβεί ένα τέτοιου είδους φαινόμενο, να υπάρχει μηχανισμός άμεση επέμβασης και επίλυσης του προβλήματος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου