Μακρίσια

Μακρίσια

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Σχέδιο του δήμου Πύργου να μαζευτούν άμεσα τα σκουπίδια και να πάνε σε διάφορους ΧΥΤΑ!

    skoupi1.JPG

  • Όλο το παρασκήνιο και τα αποτελέσματα των δύο χθεσινών συσκέψεων δημάρχων και  Ηλείων βουλευτών  με Μιχελάκη και Μανιάτη για τα σκουπίδια

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου 
Με… μισογεμάτο ή μισοάδειο το καλάθι, φαίνεται να επέστρεψαν από την Αθήνα οι δήμαρχοι Πύργου και Ολυμπίας, από τις δύο διαδοχικές χθεσινές συσκέψεις που είχαν με τους υπουργούς ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη και Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, όπου τους ζήτησαν να συνδράμουν με κάθε τρόπο στην άρση του αδιεξόδου για την αποκομιδή και διάθεση των σκουπιδιών που παραμένουν αμάζευτα ένα περίπου μήνα με τις γνωστές δυσάρεστες συνέπειες για τους κατοίκους των δύο δήμων. 
 
Ωστόσο, η πιο σημαντική είδηση αυτή τη στιγμή, είναι ότι τα σκουπίδια εντός των ημερών, πιθανότατα από την αρχή της εβδομάδας, θα μαζευτούν και θα απομακρυνθούν ενόψει Χριστουγέννων από τον δήμο Πύργου που έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού ο αγώνας δρόμου της δημοτικής αρχής να βρει γειτονικούς ΧΥΤΑ για να τα μεταφέρει, φαίνεται ότι έπιασε τόπο. Στη σύσκεψη με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη συμφωνήθηκαν oι διαδικασίες για την κατεπείγουσα έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταφορά των απορριμμάτων και η διάθεσή τους σε ΧΥΤΑ άλλων νομών για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι την έναρξη λειτουργίας δεματοποιητή.
Όσον αφορά την εξεύρεση χρημάτων για την μεταφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, επετεύχθη χθες συμφωνία με τον υπουργό Εσωτερικών που ναι μεν δεν έκανε δεκτό το αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση, δέχθηκε όμως την άλλη πρόταση που είχαν κάνει οι δύο δήμαρχοι Πύργου και Ολυμπίας. 
Δηλαδή, να ανασταλεί η παρακράτηση των χρηματικών ποσών που παρακρατούνται από την απόδοση των πάσης φύσεως οφειλών του Δημοσίου προς τους Δήμους, σε συμψηφισμό των χρηματοδοτήσεων προς τον Δήμο Πύργου για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών και τα οποία ανέρχονται σε 87.500 ευρώ μηνιαίως για το Δήμο Πύργου και 40.000 ευρώ αντίστοιχα για το Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων. Έτσι, θα έχει διαθέσιμα ορισμένα χρήματα για την προσωρινή μεταφορά των σκουπιδιών σε άλλους ΧΥΤΑ, ενώ την αποκομιδή θα αναλάβει είτε μόνος του ο δήμος Πύργου, είτε κάποιος εργολάβος απορριμμάτων. 
Πώς θα μοιραστούν τα σκουπίδια και που θα πάνε! 
 Σύμφωνα λοιπόν με ασφαλείς πληροφορίες για το θέμα μεταφοράς των σκουπιδιών σε διάφορους ΧΥΤΑ, ο δήμαρχος Πύργου πρώτον, απηύθυνε έκκληση στους δημάρχους που συμμετείχαν στην προχθεσινή σύσκεψη στην ΠΕΔ, να δεχθούν ο καθένας από μια ποσότητα απορριμμάτων για να αποσυμφορηθεί η πόλη και τα χωριά από τα σκουπίδια. Έτσι, υπέβαλλε αίτημα προς τους δήμους Πατρέων για μεταφορά ποσότητας σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ Ξερόλακκας και στον δήμο Δυμαίων ( Δυτικής Αχαίας) να δεχθούν κάποιες ποσότητες και όπως φαίνεται η συμφωνία έχει επιτευχθεί. 
Δεύτερον, στην χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο υπουργός κ. Γιάννης Μιχελάκης, για να συνδράμει και εκείνος σε αυτήν την προσπάθεια, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΣΔΚΝΑ (Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής) και δήμαρχο Κηφησιάς, τον κ. Νίκο Χιωτάκη με τον οποίο είχε αργότερα και προσωπική συνάντηση ο δήμαρχος Πύργου και του ζήτησε να εξετάσει σε ποιόν ή ποιους ΧΥΤΑ θα μπορέσει ο δήμος Πύργου να μεταφέρει 3.000 τόνους σκουπίδια ( από τους 18.000 που βρίσκονται στους δρόμους κατ’ εκτίμηση του ίδιου του κ. Μ. Παρασκευόπουλου σε πρόσφατη δήλωσή του). 
Και από  αυτήν την συνάντηση, διαφαίνεται συμφωνία, οπότε όπως όλα δείχνουν η έκκληση του δημάρχου για συνδρομή στην αποσυμφόρηση του δήμου από τα σκουπίδια, έπιασε τόπο και θα υιοθετηθεί η λύση διανομής τους σε διάφορους ΧΥΤΑ. Βεβαίως, θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι η λύση αυτή είναι άκρως προσωρινή, οι συμφωνίες που θα γίνουν αφορούν μόνο την αποσυμφόρηση της πόλης και όχι την μόνιμη συνεργασία και υποδοχή σκουπιδιών για μεγαλύτερο διάστημα. 
Πράγμα που σημαίνει, ότι αν δεν «περπατήσει» σε αυτό το χρονικό διάστημα που θα γίνεται η τεράστια αυτή επιχείρηση αποκομιδής των απορριμμάτων άλλη μονιμότερη λύση, δηλαδή νέος χώρος εναπόθεσης και διαχείρισης, αμέσως μετά τις γιορτές, θα βρεθούμε στο ίδιο ακριβώς αδιέξοδο! Βεβαίως, σε αυτό το χρονικό διάστημα, μπορεί να δρομολογηθεί κάποιο εναλλακτικό σενάριο που ακούει στο όνομα «εξεύρεση χώρου» και αδειοδοτήσεις – εξπρές, που ήταν και το βασικό θέμα της πρώτης σύσκεψης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. 
Στον Πάτροκλο Γεωργιάδη το «μπαλάκι» για το χώρο 
Στην συνάντηση με τον κ. Μανιάτη, καθώς μάθαμε, τέθηκε το θέμα από τον δήμαρχο Πύργου για αδειοδότηση χώρου με γρήγορες διαδικασίες, αναφέρθηκε ότι υπάρχει ένας πιθανός διαθέσιμος ένα χώρος χωρίς όμως νόμιμες άδειες για την εγκατάσταση του δεματοποιητή και γι αυτό ζητήθηκε η συνδρομή του κ. Μανιάτη. 
Ο υπουργός σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ανέφερε ότι μπορεί να εξετάσει το θέμα ο Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης ( στον οποίο πέταξε το «μπαλάκι») και αν είναι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, θα κρίνει λόγω της έκτακτης ανάγκης αν μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση και με ποιόν τρόπο, ενώ όπως ειπώθηκε το θέμα των Λιμνών τελείωσε οριστικά, διότι υπάρχει και η απειλή προστίμων που θα πέσουν από τον νέο χρόνο για παράνομες χωματερές. Μάλιστα ο κ. Μανιάτης επιβεβαίωσε το γεγονός της επιβολής υψηλών προστίμων για παράνομους ΧΥΤΑ στις αρχές του 2014.  
Διαβεβαίωσε όμως ότι θα προωθήσει με ταχύτατες διαδικασίες (fast track) την ένταξη των αιτημάτων που έχουν υποβάλλει οι δήμοι Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων για χρηματοδότηση προγραμμάτων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης που εντάσσονται στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ. Η αξιολόγηση των αιτημάτων αυτών, βρίσκεται στο τελικό στάδιο και η ένταξή τους θα είναι άμεση. Επομένως υπάρχει η… μισή λύση, η οικολογική και αναζητείται το σχέδιο της συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων  για τους δήμους Πύργου και Ολυμπίας.
Ποιοι συμμετείχαν στις δύο συσκέψεις 
Στις συσκέψεις με τους υπουργούς, παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Πύργου, Μάκης Παρασκευόπουλος, Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζάς, Ανδρίτσαινας Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, ο Δήμαρχος Ηλιδας και Πρόεδρος ΦΟΣΔΑ Γιάννης Λυμπέρης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Λάμπης Καφύρας και όλοι οι βουλευτές του νομού Ηλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου