Μακρίσια

Μακρίσια

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Αίτημα των δημάρχων Πύργου - Ολυμπίας προς Μιχελάκη, Μανιάτη και Σταϊκούρα για τα σκουπίδια

Να συνδράμουν στην άρση του αδιεξόδου για την αποκομιδή και διάθεση των σκουπιδιών -  Ζητούν χρήματα για μεταφορά και αδειοδοτήσεις – εξπρές για νέο χώρο

Στα χέρια του ηθικού φυσικού αυτουργού για την υπόθεση της διαχείρισης  των σκουπιδιών, δηλαδή της Πολιτείας,  εναποθέτει πλέον τις ελπίδες του για άρση του αδιεξόδου στο θέμα των σκουπιδιών, ο δήμος Πύργου και ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, που ζητούν ευθέως σανίδα σωτηρίας από το κέντρο των αποφάσεων, καθότι απέτυχε η όποια προσπάθεια έκαναν σε τοπικό επίπεδο να δώσουν λύση.

Έτσι χθες, οι δύο δήμοι ζήτησαν με επιστολή τους από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Μανιάτη και τον αν. υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα – το σχετικό έγγραφο κοινοποιείται στον Πρωθυπουργό, στην αποκεντρωμένη και αιρετή περιφέρεια- ένα πράγμα από τον καθένα! Το ένα είναι χρήματα για την μεταφορά των σκουπιδιών εκτός νομού, το άλλο είναι η πηγή από την οποία θα προέλθουν αυτά τα χρήματα και το τρίτο να επισπευτούν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση άλλου χώρου, πλην των «Λιμνών».

Στην παρακάτω επιστολή, οι δήμαρχοι αναφέρονται στις διαδικασίες που έχουν γίνει από το Φορέα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, στη δημόσια υγεία που αυτή τη στιγμή κινδυνεύει από την μη αποκομιδή των σκουπιδιών αφού βρισκόμαστε πλέον προ των θυρών επιδημίας, στις ισχυρές αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής για τις «Λίμνες», την οποία χαρακτηρίζει βεβαίως ως δασική περιοχή και καταλήγει στην πρόταση των δύο δήμων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όσον αφορά την εξεύρεση των πόρων, η πρόταση είναι συγκεκριμένη, ζητούν να ανασταλεί η παρακράτηση των χρηματικών ποσών που παρακρατούνται από την απόδοση των πάσης φύσεως οφειλών του Δημοσίου προς τους Δήμους, σε συμψηφισμό των χρηματοδοτήσεων προς τον Δήμο Πύργου για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών και τα οποία ανέρχονται σε 87.500 ευρώ μηνιαίως για το Δήμο Πύργου και 40.000 ευρώ αντίστοιχα για το Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, αφού η μεταφορά των σκουπιδιών θα έχει τεράστιο κόστος. Βέβαια το πού θα μεταφερθούν τα σκουπίδια, πώς και ποιος θα τα μεταφέρει, δεν αναφέρεται πουθενά, ούτε και το αν υπάρχει άλλος προτεινόμενος χώρος πέραν των «Λιμνών».

Τι αναφέρουν στην επιστολή τους οι δύο δήμαρχοι
Ειδικότερα στην επιστολή των δύο δημάρχων προς τους τρεις υπουργούς, αναφέρονται τα εξής:

«1/ Ο φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων του Νομού Ηλείας έχει προχωρήσει σημαντικά στο θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Έχει  ήδη δημοπρατηθεί με ΣΔΙΤ η κατασκευή ΧΥΤΥ και εργοστασίου με μηχανική ανακύκλωση, αναερόβιας ζύμωσης και ενεργειακής αξιοποίησης. Για τον σκοπό αυτό έχει διασφαλιστεί ποσό 27 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ Υπολογίζουμε ότι εντός του 2013 θα εγκατασταθεί ο ανάδοχος για τον ΧΥΤΥ και τους πρώτους μήνες του 2014 ο ανάδοχος για το εργοστάσιο Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής των έργων είναι 18 μήνες.

2/ Στον Νομό Ηλείας, δυστυχώς δεν υφίσταται νόμιμος χώρος διαχείρισης –ΧΥΤΑ.  Όπως είναι γνωστό όλοι οι ΧΑΔΑ έχουν κλείσει και βρίσκονται στην φάση της αποκατάστασης.
Προκειμένου να επιβιώσουν οι πληθυσμοί των Δήμων μας μέχρι την ολοκληρωμένη διαχείριση έχει υποδειχθεί από την  Πολιτεία και επιλεγεί η μέθοδος της δεματοποίησης. Με απόφαση του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων Νομού Ηλείας ο Δήμος Πύργου διαχειρίστηκε τα απορρίμματα του καθώς και τα απορρίμματα της  Αρχαίας Ολυμπίας από τον Οκτώβριο του 2009 με την μέθοδο της προσωρινής αποθήκευσης με δεματοποίηση στην θέση ΠΟΤΟΚΙ Δήμου Πύργου, έως τον Οκτώβριο του 2012.

Λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων καθυστέρησε η αδειοδότηση για τον νέο χώρο όπου θα μεταφερόταν ο δεματοποιητής και η προσωρινή αποθήκευση, μέχρι την 31-7-2013, οπότε υπεγράφησαν από τον ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης οι περιβαλλοντικοί όροι για την λειτουργία του δεματοποιητή στην θέση ΛΙΜΝΕΣ Δήμου Πύργου Η νέα θέση βρίσκεται σε δασική έκταση που παραχωρήθηκε στον Δήμο Πύργου, πλησίον του υπό αποκατάσταση ΧΑΔΑ τέως Δήμου Βώλακα.

3/Λόγω ισχυρότατης αντίδρασης κατοίκων της περιοχής Μακρισίων και κατάληψης του χώρου αυτού από αρχές Οκτωβρίου 2013 μέχρι σήμερα έχει καταστεί ανέφικτη η μεταφορά και η εγκατάσταση του δεματοποιητή στην νέα αδειοδοτημένη θέση.

Κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Οκτώβριο του 2013 οι Δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας διέθεταν τα απορρίμματα τους στον άνω χώρο [υπό αποκατάσταση πρώην ΧΑΔΑ] λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία έχουν κηρυχθεί έκτοτε και μέχρι σήμερα με διαδοχικές αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει παραταθεί μέχρι την 31-12-2013

Ήδη, λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης του άνω χώρου έχει καταστεί αδύνατη η αποκομιδή των απορριμμάτων από την πόλη του Πύργου και όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Πύργου καθώς και από την πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας και από όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών να παραμένουν στους δρόμους, να σήπονται και να απειλείται ήδη άμεσα η δημόσια υγεία 80.000 περίπου κατοίκων των δύο Δήμων. Επιπλέον, εκτίθεται ανεπανόρθωτα η χώρα και ο ελληνικός τουρισμός από τις εφιαλτικές εικόνες στους χιλιάδες τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων που κατακλύζουν το Κατάκολο και την Αρχαία Ολυμπία.

4/ Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί είναι απόλυτο διότι είναι παντελώς αδύνατη η αποκομιδή των απορριμμάτων και η διάθεσή τους με οποιοδήποτε τρόπο

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ κι εν όψει υφισταμένης κατάστασης έκτακτης ανάγκης κι άμεσου κίνδυνου για την δημόσια υγεία

ΖΗΤΑΜΕ
Την άμεση και κατεπείγουσα συνδρομή της Πολιτείας με τους εξής τρόπους:

1/ Προκειμένου να γίνει δυνατή η εξεύρεση χρημάτων για την άμεση μεταφορά των σκουπιδιών σε ΧΥΤΑ εκτός Νομού, να ανασταλεί η παρακράτηση των χρηματικών ποσών που παρακρατούνται από την απόδοση των πάσης φύσεως οφειλών του Δημοσίου προς τους Δήμους, σε συμψηφισμό των χρηματοδοτήσεων προς τον Δήμο Πύργου για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών και τα οποία ανέρχονται σε 87.500 ευρώ μηνιαίως για το Δήμο Πύργου και 40.000 ευρώ αντίστοιχα για το Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Δυστυχώς το κόστος μεταφοράς και διάθεσης σε ΧΥΤΑ εκτός Νομού ανέρχεται περίπου σε 100 ευρώ τον τόνο Είναι φανερό ότι η αδυναμία της Πολιτείας και της  Αυτοδιοίκησης να εξασφαλίσουν νόμιμη λύση για το μεσοδιάστημα από το κλείσιμο των ΧΑΔΑ μέχρι την ολοκληρωμένη διαχείριση επιβαρύνει το Δημόσιο Τομέα με τεράστιες δαπάνες

2/ Την συνδρομή της Πολιτείας και των αρμοδίων Υπουργείων για την άμεση αδειοδότηση νέας θέσης για την εγκατάσταση του δεματοποιητή.
Κατά την περίοδο αυτή που προωθούνται μεταρρυθμίσεις για την αλλαγή του Κράτους θεωρούμε ότι είναι εύκολο να διευκολυνθεί η αδειοδότηση της νέας θέσης χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες

3/ Την συνδρομή της Πολιτείας για την έγκριση της πρότασης που έχουμε υποβάλλει στο ΕΠΕΡΑ για την χρηματοδότηση του Δήμου Πύργου συγκροτήματος κομποστοποίησης των απορριμμάτων έργο αυτό αφενός θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των δύο Δήμων μέχρι την ολοκληρωμένη διαχείριση και στην συνέχεια θα λειτουργήσει ως συνωδό –συμπληρωματικό έργο

Η άμεση ανταπόκρισή Σας θα διασώσει τους πληθυσμούς των Δήμων μας από τον παρόντα κίνδυνο μολυσματικών επιδημιών και καταστροφών.»ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου