Μακρίσια

Μακρίσια

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΜΗΝΥΣΗ ΤΩΝ: Γεράσιμου Παρασκευόπουλου και Ευθυμίου Κοτζά

ΜΗΝΥΣΗ ΤΩΝ :
1/ Γεράσιμου Παρασκευόπουλου του Αγγέλου, Δημάρχου του Δήμου Πύργου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.
2/ Ευθυμίου Κοτζά του Μιχαήλ , Δημάρχου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Κατά Παντός υπευθύνου.
ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΠΛΗΜ/ΚΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΤΟΥ ΑΤ ΠΥΡΓΟΥ

Α. Ως γνωστόν, δυνάμει της υπ' αριθμ. πρωτ. 2852/81696/31-7-2013 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου «Μονάδα δεματοποίησης με προσωρινή εναπόθεση αστικών απορριμμάτων των Δήμων Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας - Ανδρίτσαινας - Κρεστένων στη θέση «Λίμνες» της τ.κ. Αλφειούσας του Δήμου Πύργου». Με την εν λόγω απόφαση ο Δήμος Πύργου ως φορέας υλοποίησης του έργου οφείλει τόσο κατά την κατασκευή και εγκατάσταση, όσο και κατά τη λειτουργία του έργου να τηρεί τους καθορισμένους περιβαλλοντικούς όρους και περιορισμούς.

Κατά της απόφασης αυτής ασκήθηκε προσφυγή ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από κατοίκους της περιοχής η οποία ήδη απερρίφθη με την υπ? αρ. 59192/25-10-2013 απόφαση του Τμήματος Κρίσεων Προσφυγών του εν λόγω Υπουργείου.

Σε εκτέλεση των παραπάνω εκδόθηκε η υπ' αρ. 64/21-8-2013 άδεια δόμησης προκειμένου να υλοποιηθούν τα απαραίτητα οικοδομικά έργα υποδομών για την εγκατάσταση του δεματοποιητή.

Στις 27-8-2013, το Δασαρχείο Ολυμπίας προέβη στην εγκατάσταση του Δήμου Πύργου στην ως άνω θέση «Λίμνες» και σε έκταση (5.256,34) τ.μ. για την τοποθέτηση του δεματοποιητή, εκδίδοντας σχετικό πρωτόκολλο εγκατάστασης.

Μάλιστα, ύστερα από την έκδοση της υπ' αριθμ. 23/26-9-2013 απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Επιλύσεως Δασικών Αμφισβητήσεων του Εφετείου Πατρών, επαναβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα συνέχισης των εργασιών για την εγκατάσταση του δεματοποιητή σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παραπάνω απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων.

Επιπρόσθετα, είναι γνωστό ότι δυνάμει των υπ' αριθμ. πρωτ. 240816/9761/6-10-2012, 9898/255/11-1-2013, 120588/3051/7-5-2013, 208847/5538/1-8-2013 και 287963/7557/1-11-2013 αποφάσεων του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας περί κήρυξης των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει επιτραπεί η άμεση αποκομιδή και προσωρινή αποθήκευση των απορριμμάτων των εν λόγω Δήμων στον παραπάνω αναφερόμενο χώρο στη θέση «Λίμνες» της τ.κ. Αλφειούσας.

Η δε ισχύς της κηρυχθείσας κατάστασης ανάγκης έχει παραταθεί μέχρι και την 31-12-2013.

Β. Κατά την περίοδο από 1-10-2013 έως 12-10-2013 κάτοικοι της περιοχής παρεμπόδισαν παράνομα με απειλή σωματικής βίας τα συνεργεία του Δήμου Πύργου και του εργολάβου να εκτελέσουν τις ανωτέρω εργασίες για την εγκατάσταση του δεματοποιητή και την απόρριψη-εναπόθεση των απορριμμάτων στον ανωτέρω χώρο .

Αποτέλεσμα των παράνομων και αυθαίρετων αυτών ενεργειών ήταν τα απορρίμματα των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας να παραμείνουν στους κάδους απορριμμάτων και στους κοινόχρηστους χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα με επακόλουθο σοβαρή και ευρεία ρύπανση στην πόλη του Πύργου και των τοπικών διαμερισμάτων του Δήμου Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Από τις ανωτέρω πράξεις προκλήθηκε σοβαρή και ευρεία ρύπανση και βλάβη στην δημόσια υγεία άνω των 70.000 πολιτών, λόγω και της ισχυρής βροχόπτωσης που σημειώθηκε τις μέρες εκείνες, αφού εφράγησαν τα φρεάτια των υπονόμων από τα σωρευμένα απορρίμματα των πόλεων και τα ορμητικά νερά μαζί με ποσότητες σκουπιδιών πλημμύρισαν οικίες, καταστήματα και υπόγεια και προκλήθηκαν σοβαρές πλημμύρες . Για τις ανωτέρω έκνομες ενέργειες υπεβλήθη μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου από το Δήμαρχο Πύργου ενώπιον του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ηλείας.

Μετά από επίτευξη συμφωνίας με τους παραπάνω κατοίκους συνομολογήθηκε η αναστολή έναρξης των εργασιών για την κατασκευή των έργων υποδομής [εγκατάστασης του δεματοποιητή] στον ανωτέρω χώρο μέχρι την απόφαση επί της υποβληθείσας προσφυγής των κατοίκων κατά των περιβαλλοντικών όρων.

Μετά την ως άνω απόρριψη της προσφυγής των κατοίκων από τον Υπουργό Περιβάλλοντος συνεργεία του Δήμου και του αναδόχου των έργων μετέβησαν την 10 πμ της 31-10-2013 στο χώρο και επιχείρησαν την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή των υποδομών για την εγκατάσταση του δεματοποιητή .

Γ. Επειδή εντελώς παράνομα και παρά τα συμφωνηθέντα, εκ νέου, ομάδα δεκαπέντε περίπου ατόμων αρχικά εμπόδισε με τη φυσική παρουσία τους και με απειλή σωματικής βίας τους υπαλλήλους του Δήμου και των συνεργείων του αναδόχου να εκτελέσουν τις παραπάνω νόμιμες εργασίες και στη συνέχεια τους εξεδίωξε από το συγκεκριμένο χώρο.

Επειδή υπεβλήθη την 31-10-2013 για τις άνω πράξεις νέα μηνυτήρια αναφορά του Δημάρχου Πύργου στον κ Εισαγγελέα Πλημ/κών Ηλείας και συνελήφθησαν με την διαδικασία του αυτοφώρου μερικά άτομα.

Δ. Ακολούθως, από τις πρωινές ώρες της 2-11-2013 μέχρι και σήμερα, ομάδα ατόμων απέκλεισαν με τη φυσική τους παρουσία και με διάφορα εμπόδια [πέτρες κτλ] τον κοινόχρηστο δρόμο και δίοδο και έτσι παρεμπόδισαν την διέλευση στον ανωτέρω χώρο αφενός των μηχανημάτων του εργολάβου για την εκτέλεση εργασιών εγκατάστασης του δεματοποιητή και αφετέρου την είσοδο των απορριμματοφόρων του Δήμου Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας προς απόρριψη των συγκομισθέντων και μεταφερομένων απορριμμάτων.

Ο αποκλεισμός απόρριψης των απορριμμάτων λόγω της ποσότητας και είδους των ρύπων έχει ως επακόλουθο την σοβαρή και ευρεία ρύπανση και σοβαρή περιβαλλοντική διατάραξη των περιοχών της πόλης του Πύργου και όλων των 48 τοπικών διαμερισμάτων του Δήμου Πύργου καθώς και των 42 τοπικών διαμερισμάτων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που απαριθμούν συνολικά πάνω από 70.000 [εβδομήντα χιλιάδες] κατοίκους και τη βλάβη της υγείας των κατοίκων, καθόσον ήδη έχει συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων στους κάδους απορριμμάτων και στους κοινόχρηστους χώρους, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αποκομιδής και απόρριψής τους.

Επειδή οι εγκαλούμενοι παραμένουν στον άνω χώρο αρνούμενοι να απομακρυνθούν και δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την απόρριψη απορριμμάτων.

Ε. Επειδή η παραπάνω καταγγελλόμενη συμπεριφορά των εν λόγω πολιτών, που εμποδίζουν παρανόμως την υλοποίηση νόμιμων αποφάσεων της Διοίκησης πληροί την νομοτυπική μορφή (αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση) αυτόφωρων κακουργηματικών πράξεων, όπως αυτές των άρθρων 28 παρ. 2 περ ε' του Ν. 1650/1986, των άρθρων 292 σε συνδ. με το 295 ΠΚ καθώς και των άρθρων 330 ΠΚ και 306 ΠΚ.

Επειδή ζητάμε υπό την ιδιότητά μας ως νομίμων εκπροσώπων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης με την επωνυμία ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ και ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ την ποινική δίωξη όσων συμμετέχουν καθ' οιονδήποτε τρόπο στην διάπραξη των ως άνω αδικημάτων με την διαδικασία του αυτοφώρου.

Επειδή προσάγω και επικαλούμαι τις παραπάνω διαλαμβανόμενες αποφάσεις της Διοίκησης.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
και με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας

ΖΗΤΑΜΕ
Την ποινική δίωξη των υπευθύνων και την κατά νόμο τιμωρία τους.
Να επιληφθείτε άμεσα με την διαδικασία του αυτοφώρου για τα δια της παρούσας καταγγελλόμενα.
ΜΑΡΤΥΡΕΣ προτείνουμε τους:
1/Γεώργιο Τσαμπουρλή του Κωνσταντίνου, κάτοικο Επιταλίου
2/Γεώργιο Δημητρόπουλο του Αντωνίου, κάτοικο Αρβανίτη.

Πύργος, 4-11-2013

Ο Δήμαρχος Πύργου Γεράσιμος Παρασκευόπουλος

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου