Μακρίσια

Μακρίσια

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΤΩΡΑ Συνελήφθη ο διευθυντής του Γ.Ν. Πύργου για τα νοσοκομειακά απόβλητα

Θα εκδοθεί πόρισμα για την κατάσταση - "Βόμβα" η χωματερή - Βρέθηκαν νοσοκομειακά απόβλητα απο το Γ.Ν. Πύργου

Την χωματερή των Λιμνών επισκέφθηκαν και έκαναν αυτοψία οι Γενικοί Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ενώ στο σημείο παραβρέθηκε και ο Εισαγγελέας Ηλείας κ. Μειδάνης, που ενημερώθηκε για τα ευρήματα και τις πρώτες εκτιμήσεις.

Οι Γενικοί Επιθεωρητές εντόπισαν ανάμεσα στα σκουπίδια και όγκο νοσοκομειακών αποβλήτων, για τα οποία υπάρχει ειδική σύμβαση μεταφορας τους σε ειδικούς χώρους καταστροφής.

Στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη παραπέμπουν οι Επιθεωρητές.

Νεότερη ενημέρωση

Την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τον εντοπισμό παραβάσεων του άρθρου 28 του Ν 1650/86 που αφορά σοβαρά αδικήματα σε βάρος του περιβάλλοντος, διέταξε χθες ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηλείας Παναγιώτης Μεϊδάνης με αφορμή το υπ. Αριθμ. Πρωτ. 173871/45722/2013 πολυσέλιδο Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη Πόρισμα  για τις πρωτοφανείς παρανομίες των τοπικών αιρετών αυτοδιοικητικών παραγόντων και τις ελλείψεις στη χωματερή των Λιμνών Αλφειού.

Ο εισαγγελικός λειτουργός έδωσε εντολή στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει άμεσα σε έρευνα και αυτοψία προκειμένου να εντοπιστούν οι παρανομίες σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Λίγες ώρες μετά την εισαγγελική εντολή, τριμελές κλιμάκιο του Ειδικού Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με επικεφαλής τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Παναγιώτη Μέρκο, μετέβη από την Αθήνα στην χωματερή της ντροπής δίπλα από τον Αλφειό και προχώρησε σε αυτοψία.

Όπως έγινε γνωστό οι επιθεωρητές περιβάλλοντος στην έρευνά τους μεταξύ άλλων, εντόπισαν ανάμεσα στα απορρίμματα μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων που προέρχονταν από το νοσοκομείο του Πύργου Ηλείας.

Αμέσως κλήθηκαν επί τόπου ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών και ο αστυνομικός διευθυντής οι οποίοι αφού ενημερώθηκαν για τα πρωτοφανή ευρήματα αποχώρησαν από την χωματερή.

Δήλωση Αυγερινοπούλου για τα γεγονότα στις Λίμνες - Συνελήφθη ο διευθυντής του νοσοκομείου Πύργου μετά απο μήνυση ως εκπρόσωπος της διοίκησης

Από τον περασμένο Αύγουστο η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου είχε κινητοποιηθεί, είχε επισκεφθεί την περιοχή Λίμνες Αλφειούσας με στόχο να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αποκατασταθεί ο Χ.Α.Δ.Α.

Εχουν ευθύνες όλοι όσοι άφησαν να διαιωνίζεται το πρόβλημα των απορριμμάτων στο Νομό Ηλείας, τόσα χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει καταντήσει η περιοχή μας «νεκροταφείο σκουπιδιών» και δικών μας δήμων, και ξένων. Αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώσει γιατί θέτει σε κίνδυνο τόσο το περιβάλλον, όσο και τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Ο μόνος τρόπος είναι να επιταχύνουν οι αρχές τη μόνιμη λύση.  Άλλες παρατάσεις δεν μπορούν να δοθούν.

Για την επίλυση του θέματος ενημέρωσε τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ι.Μανιάτη εδώ και ενάμιση μήνα και ζήτησε να γίνει αυτοψία τόσο από το Συνήγορο του Πολίτη και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι οποίοι ανέλαβαν αμέσως δράση. Ήδη τα πρώτα πορίσματα έχουν ξεκινήσει. Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες μας αφού στα αστικά απορρίμματα βρέθηκαν πράγματι και νοσοκομειακά απόβλητα.

Ο Γενικός Διευθυντής Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κ. Π.Μέρκος ενημέρωσε την κα. Αυγερινοπούλου ότι κατατέθηκε μήνυση από την Υπηρεσία και προχωρούν σε αυτόφωρη διαδικασία εναντίον της Διοίκησης του Νοσοκομείου, καθώς μετά από αυτοψία και στο χώρο του νοσοκομείου σε κάδους για αστικά απορρίμματα βρέθηκαν και νοσοκομειακά.

Με το φλέγον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα και με πρώτο υπό εξέταση θέμα τις αμέσως επόμενες ημέρες, τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Δυτική Ελλάδα θα συνεχίσει κατά τη νέα Κοινοβουλευτική περίοδο τις συνεδριάσεις της, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος.

Η ελλιπής διαχείριση, η απουσία μόνιμης βιώσιμης λύσης, η έλλειψη δομών ανακύκλωσης και η συνέχιση της λειτουργίας Χ.Α.Δ.Α. ακόμη και σε ευαίσθητα περιβαλλοντικά οικοσυστήματα (Νatura, RAMSAR) επιφέρουν την επιβολή δυσβάστακτων προστίμων στην Ελλάδα, αλλά και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και της δημόσιας υγείας.

Είναι αναγκαία η ταχεία σύμπραξη όλων των αρμόδιων φορέων, των Υπουργείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξεύρεση μόνιμων, περιβαλλοντικά ορθών λύσεων, που δεν θα διαιωνίζουν το πρόβλημα και θα αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του.

Περισσότερα σε νεότερη ανάρτηση...ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου