Μακρίσια

Μακρίσια

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Αυτονομείται ο Σ. Μπαλιούκος στο θέμα των σκουπιδιών - "Για να έχουμε λόγο άρνησης πρέπει να έχουμε και πρόταση"

sakis_mpalioukos
Η "Πρωϊνή" παρουσιάζει σήμερα το σχέδιο προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων
Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου
Ένα μεγάλο βήμα προς την εξεύρεση προσωρινής λύσης για την διαχείριση των σκουπιδιών του, κάνει ο δήμος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων, σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο των δήμων Πύργου και Ολυμπίας, το οποίο είχε ως τώρα ακολουθήσει, χωρίς να είναι δική του επιλογή. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνει ο δήμαρχος κ. Σάκης Μπαλιούκος που όπως φαίνεται… είδε και αποείδε και τραβά το δικό του δρόμο και στην ουσία αυτονομείται, έχοντας όμως πρόταση και σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων του δήμου του. 
Υπολογίζει δε, ότι σε δύο μήνες θα είναι έτοιμος να το υλοποιήσει, καθώς η καταληκτήρια ημερομηνία για την παραλβή προσφορών που αφορά την εξεύρεση οικοπέδων, είναι η 9η Δεκεμβρίου 2013. Έτσι λοιπόν, ο  δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, προκηρύσσει δημόσιο φανερό προφορικό μειοδοτικό διαγωνισμό, για την αγορά ακινήτου ή ακινήτων εντός των διοικητικών ορίων της Δ.Ε. Σκιλλούντος Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων. 
Συγκεκριμένα αναζητεί ακίνητα εντός των ορίων της Δ.Ε  Σκιλλούντος και σε απόσταση έως 25 χιλιομέτρων από την έδρα, έκτασης από 10 στρέμματα και άνω ή και μικρότερης όμορα όμως που να μπορούν να αποτελέσουν ενιαία ιδιοκτησία του Δήμου και που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία διαχείρισης στερεών οικιακών αποβλήτων, διαχείρισης βιομάζας, κατσίγαρου, την τοποθέτηση εγκαταστάσεων ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, τεμαχιστή ογκωδών αντικειμένων, στερεών οικιακών αποβλήτων, εγκαταστάσεων Σ.Μ.Α., κινητού ή σταθερού και κάθε άλλης χρήσης απαραίτητης στη διαδικασία διαχείρισης στερεών οικιακών αποβλήτων σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και την ισχύουσα νομοθεσία.
Με λίγα λόγια θα δημιουργηθεί μια εγκατάσταση  στην οποία θα γίνεται πολυμορφική διαχείριση στερεών αποβλήτων που θα συνδυάζει την οικολογική διαχείριση και την ανακύκλωση.
Ο  κατσίγαρος είναι τα παραγόμενα υγρά απόβλητα των ελαιουργείων που με κατάλληλη επεξεργασία γίνεται χρυσός! Τα στερεά απόβλητα του κατσίγαρου χουμοποιούνται (δηλαδή συγχωνεύονται με άλλα οργανικά και βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα), δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο βιολογικό λίπασμα εξαιρετικής ποιότητας. Αυτός ο τρόπος επιδιώκει να σταματήσει οριστικά την τοξική ρύπανση που προκαλείται στις λίμνες, στα ποτάμια, στη θάλασσα και στον υδροφόρο ορίζοντα. 
 
Βιομάζα αποκαλείται οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το ξύλο και άλλα προϊόντα του δάσους, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κ.λπ.) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας. Το καύσιμο βιομάζας είναι γνωστό στην Ελλάδα κι ως πέλετ.
Όσον αφορά την οικιακή  κομποστοποίηση, αυτή  είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομποστ. Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.
Λεπτομέρειες για την δημοπρασία
Οι χώροι που αναζητά ο δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων σύμφωνα με την προκήρυξη που δημοσιεύτηκε ήδη στον τοπικό Τύπο, πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
1.    Να μην είναι όμοροι και να μην έχουν οπτική επαφή με το εθνικό, επαρχιακό και πρωτεύον δημοτικό οδικό δίκτυο.
2.    Να μην έχουν οπτική επαφή με αρχαιολογικούς χώρους, χώρους διεξαγωγής πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων.
3.    Να απέχουν άνω των 1.000 μέτρων από κατοικημένες περιοχές, σχέδια πόλης, όρια οικισμών.
4.    Να απέχουν άνω των 500 μέτρων από αγροικίες, ποταμούς, χείμαρρους και παραλίες.
5.    Να είναι κατάλληλο για αγοραπωλησία. Να βρίσκεται στην αποκλειστική κυριότητα ή νομή και κατοχή του προσφέροντα και να είναι ελεύθερο παντός νομικού βάρους ή πραγματικού ελαττώματος. Επίσης να  δύναται να χορηγηθεί γι’ αυτό από τις αρμόδιες υπηρεσίες βεβαίωση χρήσης διαχείρισης στερεών οικιακών αποβλήτων, διαχείρισης βιομάζας, κατσίγαρου, την τοποθέτηση εγκαταστάσεων ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, τεμαχιστή ογκωδών αντικειμένων, στερεών οικιακών αποβλήτων, εγκαταστάσεων Σ.Μ.Α., κινητού ή σταθερού και κάθε άλλης χρήσης απαραίτητης στη διαδικασία διαχείρισης στερεών οικιακών αποβλήτων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
6.    Το ακίνητο  να είναι έτοιμο προς παράδοση στο Δήμο Ανδρίτσαινας –Κρεστένων κατά την υπογραφή του συμβολαίου.
Δικαίωμα συμμετοχής έχει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που είναι ιδιοκτήτης καταλλήλων ακινήτων για τον ανωτέρω σκοπό και πληροί τις νομικές, οικονομικές και τεχνικές προϋποθέσεις που προβλέπονται στην παρούσα διακήρυξη.
Σάκης Μπαλιούκος «Εκτιμώ ότι σε δύο μήνες η πρόταση μας θα είναι έτοιμη»
Ο δήμαρχος Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος μιλώντας για την απόφαση του δήμου του να ακολουθήσει μια «μοναχική» πλέον πορεία και στην ουσία να αυτονομηθεί από το πρόβλημα των σκουπιδιών, τόνισε ότι η τωρινή εμπειρία με το τραγικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, τους υποχρεώνει να βρουν τη λύση μόνοι τους. Ανέφερε ότι ουσιαστικά ο δήμος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων, βρέθηκε χωρίς να είναι δική του επιλογή, αλλά επιλογή της Πολιτείας, σε ομηρία στο θέμα των σκουπιδιών όπου οδηγήθηκε μαζί με τους δήμους Πύργου και Ολυμπίας στο χώρο των «Λιμνών» με τα γνωστά αποτελέσματα και το γνωστό αδιέξοδο. «Ζητάμε λοιπόν τώρα και επιδιώκουμε να απεγκλωβιστούμε από αυτόν τον χαρακτήρα της «εξυπηρέτησής» μας. Εμείς δεν ερωτηθήκαμε καν για το πού θα εναποθέσουμε τα σκουπίδια μας και αν ήταν στο χέρι μας δεν θα το επιλέγαμε. 
Έτσι, προχωρούμε σε λύση, προσωρινή μεν γιατί είμαστε δέσμιοι του Περιφερειακού σχεδιασμού για την οριστική διαχείριση των απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά όπου ευτυχώς εξελίσσεται καλά αυτή η ιστορία και σύντομα θα έχουμε ανάδοχο, όμως μέχρι τότε εμείς θα έχουμε πρόταση και θα έχουμε και λύση.». Αναφερόμενος στην πρόταση του δήμου για το σχεδιασμό που ετοιμάζουν, τόνισε ότι θα είναι μια λύση οικονομικά συμφέρουσα και φιλική προς το περιβάλλον με όλο το σύστημα που πρέπει να διέπει την διαχείριση των απορριμμάτων. 
«Ζητάμε από την Πολιτεία, αφού υποδείξουμε τους χώρους που θα έχουν την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που θέτουμε, με σύνεση και σεβασμό στο περιβάλλον, να μας εντάξει στο πρόγραμμα Ανακύκλωσης, ζητάμε να μπούμε σε πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης και ελπίζουμε ότι θα το κάνει. Όμως ακόμα και αν η Πολιτεία δεν χρησιμοποιήσει το σχέδιο μας και δεν το υλοποιήσει με δικούς της πόρους, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε μόνοι μας, με δικούς μας πόρους.» 
Τέλος ο κ. Μπαλιούκος επισημαίνει ότι η δημοτική αρχή κρατά χαμηλούς τόνους γιατί η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, αλλά πιστεύει ότι σε δύο περίπου μήνες θα είναι έτοιμη η δημοτική αρχή, αφού ο διαγωνισμός για την ανεύρεση των χώρων γίνεται στις 9 Δεκεμβρίου. «Είπαμε στους δημότες μας- καταλήγει- ότι για να έχουμε λόγους άρνησης, πρέπει να έχουμε και πρόταση. Και αυτό κάνει τώρα ο δήμος μας».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου