Μακρίσια

Μακρίσια

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΔΗΜΟΙ ΠΥΡΓΟΥ - ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ: Στα ορεινά «μεταναστεύει» ο δεματοποιητής

ΔΗΜΟΙ ΠΥΡΓΟΥ - ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ: Στα ορεινά «μεταναστεύει» ο δεματοποιητής
Νέος χώρος για την εγκατάσταση του δεματοποιητή των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, εντοπίστηκε μετά τη συνεργασία των δύο δημάρχων. Ο νέος χώρος, ο οποίος βρίσκεται στα ορεινά του Νομού, έχει την απαιτούμενη έκταση και θα μπορέσει να «φιλοξενήσει» προσωρινά και τις μπάλες- δέματα, δίνοντας ουσιαστικά ανάσα στους κατοίκους των δύο Καλλικρατικών Δήμων που αυτή τη στιγμή στενάζουν υπό το βάρος των απορριμμάτων που παραμένουν εντός και εκτός των κάδων. 
Στόχος των δύο Δήμων στην παρούσα φάση είναι να λάβουν προσωρινή άδεια εγκατάστασης του δεματοποιητή στον νέο χώρο, προκειμένου να μη δημιουργηθεί νέος ΧΑΔΑ αλλά και για να απαλλαγούν από την πολυδάπανη μεταφορά των απορριμμάτων σε άλλες περιοχές. Οι Δήμοι οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την ημέρα που έληξε η αδειοδότηση του κορεσμένου χώρου στο Ποτόκι, θεωρούν ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα –λόγω της εκτάκτου ανάγκης- να προχωρήσουν σε προσωρινή εγκατάσταση του δεματοποιητή στη συγκεκριμένη έκταση, ενώ παράλληλα θα «τρέξουν» τις διαδικασίες νόμιμης αδειοδότησης της περιοχής για ένα έτος. Στις αρχές της εβδομάδας, αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση των δύο δημάρχων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας με τους συναρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου να μην «κολλήσει» στη γραφειοκρατία η αδειοδότηση του νέου χώρου.
 Τέλος στο «αδιέξοδο»
Οι «διαπραγματεύσεις» μεταξύ των δύο Δήμων και των κατοίκων των Μακρισίων για να ανοίξει προσωρινά ο χώρος των «Λιμνών» φαίνεται ότι οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Έτσι με τη μορφή του κατεπείγοντος ο Δήμος Πύργου καλεί έως και αύριο όσους διαθέτουν νόμιμα μέσα και άδεια μεταφοράς και εναπόθεσης απορριμμάτων καθώς και σύμβαση με νόμιμους χώρους διάθεσης, να καταθέσουν την οικονομική τους προσφορά για την εκτέλεση της εργασίας «μεταφορά και διάθεση αστικών απορριμμάτων Δήμου Πύργου». Η κίνηση αυτή θα δώσει σίγουρα «ανάσα» στους κατοίκους του Δήμου, ωστόσο το οικονομικό κόστος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλό. Εμμέσως πλην σαφώς θα σημάνει οικονομική «αιμορραγία» του Δήμου Πύργου, καθώς το κόστος μεταφοράς και διάθεσης σε ΧΥΤΑ εκτός Νομού ανέρχεται περίπου σε 100 ευρώ ανά τόνο. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Δήμος Πύργου έχει ήδη ζητήσει να ανασταλεί η παρακράτηση των χρηματικών ποσών, που παρακρατούνται από την απόδοση των πάσης φύσεως οφειλών του Δημοσίου προς τους Δήμους, σε συμψηφισμό των χρηματοδοτήσεων προς τον Δήμο Πύργου για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών και τα οποία ανέρχονται σε 87.500 ευρώ μηνιαίως.
Άννα Αγγελίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου