Μακρίσια

Μακρίσια

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Λύση δημοκρατική μέσα από την κοινωνία για τα σκουπίδια

 Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στις "Λίμνες" με επικεφαλής την Ηρώ Διώτη – Μέγιστη περιβαλλοντική υποβάθμιση από τη χωματερή
Του Γιάννη Σπυρούνη

Αυτοψία στη χωματερή των «Λιμνών», στο Ποτόκι και τα Κονιδέικα, πραγματοποίησε χθες το πρωί κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την υπεύθυνη του τομέα Περιβάλλοντος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτή Λάρισας Ηρώ Διώτη. Τα μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθαν σε επαφή με τους κατοίκους στις «Λίμνες», άκουσαν με προσοχή τα όσα τους μετέφεραν και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι το μέγεθος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στην περιοχή.

Οι κάτοικοι αναφέρθηκαν τόσο στα περιβαλλοντικά δεδομένα του οικοσυστήματος των «Λιμνών», του ποταμού Αλφειού και της γύρω περιοχής, στο ιστορικό χρήσης του συγκεκριμένου ΧΑΔΑ από το παρελθόν, αλλά και στα γεγονότα και τη σύγκρουση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Αστυνομία. Τόσο η Ήρώ Διώτη, όσο και η συνάδελφός της βουλευτής Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, επισήμαναν στους κατοίκους πως ο αγώνας τους έχει αξία και μπορεί να φέρει αποτελέσματα, αν συνεχιστεί για να δοθεί η δυνατότητα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να θέσουν το θέμα κεντρικά με τις απαραίτητες κινήσεις.

Αργότερα στον Πύργο στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην ΕΡΑ, η Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη ανέφερε πως «μετά τα γεγονότα με τη διαχείριση των απορριμμάτων κάναμε αυτή την περιοδεία και για αυτό καλέσαμε την βουλευτή Λάρισας Ηρώ Διώτη και επικεφαλής του τομέα Περιβάλλοντος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ». Η κα Διώτη στάθηκε στα γεγονότα με την Αστυνομία λέγοντας πως αυτά συμβαίνουν και αλλού όπως στην Κερατέα και στις Σκουριές και χαρακτήρισε υποδειγματικό τον αγώνα των κατοίκων στις «Λίμνες». «Το υπογραμμίζω αυτό γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία οι πολίτες να συζητούν ποια είναι η λύση στο πρόβλημα που δεν είναι έκτακτης αλλά πάγιας ανάγκης, παρά το γεγονός ότι η εξουσία προσπαθεί να το παρουσιάσει έτσι. Να συζητήσουν και να προτείνουν λύσεις για το θέμα των σκουπιδιών» εξήγησε.

«Εμάς από την πλευρά μας ως αριστερά, μας αφορά όλους και αδυνατίζει τους αγώνες τον κατοίκων μια λογική που λέει να φύγει το πρόβλημα από τη δική μου αυλή και να πάει στου διπλανού. Αυτόν τον κοινωνικό αυτοματισμό η κεντρική εξουσία θέλει να το κάνει, αλλά εμείς δεν υποστηρίζουμε τέτοιες λογικές, αλλά υποστηρίζουμε να βρεθεί μια δίκαιη λύση, φθηνή, βιώσιμη, δημοκρατική και μικρής κλίμακας. Αυτό που αντικρίσαμε στις «Λίμνες» είναι μια κατάσταση απαράδεκτη. Υπάρχει συνεχώς το επιχείρημα του «τι να τα κάνουμε που να τα πάμε» κάτι που μπορεί αμέσως να καταρριφθεί. Οι κάτοικοι δίκαια αγωνίζονται…» είπε χαρακτηριστικά η Ηρώ Διώτη.

Η βουλευτής Λάρισας σχολίασε πως θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή μια προσωρινή λύση για το θέμα των σκουπιδιών όμως σε μια κατεύθυνση ριζικής αλλαγής αυτού του μοντέλου που προσπαθούν να παρουσιάσουν η Κυβέρνηση και οι αυτοδιοικητικοί, των μεγάλων εργολάβων, μεγάλων εγκαταστάσεων, της καύσης των απορριμμάτων που είναι και περιβαλλοντικά επικίνδυνη με τεράστιο οικονομικό κόστος. «Οι προτάσεις μας έχουν παρουσιαστεί πάρα πολλές φορές και εδώ στην Ηλεία» συμπλήρωσε. Τέλος η κα Διώτη ανέφερε πως δέχθηκε επιστολή από το δήμαρχο Πύργου προκειμένου να υπάρξει συνάντηση τους στην περιοχή, όμως η ίδια δεν κατέστη δυνατόν παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που έκανε να εντοπίσει στο τηλέφωνο τον κ. Παρασκευόπουλο.

Σχολίασε όμως πως «αυτή η συζήτηση θα μπορούσε να γίνει σε ένα κλίμα ηρεμίας με τον κόσμο εκεί, χωρίς καταστολή και αυταρχισμό και αφού είχαν αποσυρθεί οι μηνύσεις που έκανε στους κατοίκους. Για να μπορέσει να ανοίξει διάλογος με την κοινωνία θα πρέπει και οι ίδιοι οι αυτοδιοικητικοί να είναι παρόντες στη μάχη που δίνουν οι κάτοικοι, να τους ακούνε. Γιατί χωρίς δημοκρατικό σχεδιασμό και τη συμμετοχή των κατοίκων καμία αλλαγή προς το καλύτερο δεν μπορεί να γίνει».

Ο γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, μιλώντας για την περιοδεία, σχολίασε πως προγραμματίστηκε για να υπάρξει υποστήριξη στον αγώνα των κατοίκων των Μακρισίων, της Αλφειούσας και του Φλόκα που αγωνίζονται για τη ζωή, την υγεία, τα παιδιά τους και το περιβάλλον. «Ακόμα για να καταγγείλουμε την εκτροπή που γίνεται στο νομό μας τις τελευταίες ημέρες με τις συλλήψεις αθώων κατοίκων που οδηγούνται με χειροπέδες στα δικαστήρια και παραπέμπονται να δικαστούν για κακουργήματα. Με μεθόδους συλλήψεων που θυμίζουν άλλες εποχές και δεν προσιδιάζουν σε νόμιμες διαδικασίες αλλά μάλλον σε απαγωγές ανθρώπων».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου