Μακρίσια

Μακρίσια

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Σκουπίδια SOS: Τι αντιπροτείνουν οι "καταληψίες" των "Λιμνών" για το θέμα

Μετάφορά των σκουπιδιών σε νόμιμο ΧΥΤΥ ή επαναλειτουργία παλιού ΧΑΔΑ προτείνουν οι κάτοικοι για το θέμα των "Λιμνών"

Διαβάστε τι αντιπροτείνουν σε ανακοίνωση τους οι Φίλοι του Αλφειού και του Δάσους, για το θέμα των "Λιμνών" μετά την εκ νέου τοποθέτηση των κατοίκων που έχουν καταλάβει το χώρο πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν την επαναλειτουργία του.

"Το περιβαλλοντικό έγκλημα στη θέση «Λίμνες» δίπλα στο ιερό ποτάμι και την κοιλάδα του Αλφειού και το αναμενόμενο που έχει αποφασιστεί με την εγκατάσταση δεματοποιητή, έχει αναστατώσει την κοινωνία του φράγματος Αλφειού.

Μετά από 15 ημέρες εικοσιτετράωρης παραμονής στη θέση «Λίμνες» αποφασίστηκε ομόφωνα μετά από γενική συνέλευση και ψηφοφορία να παραμείνει ο χώρος μη προσβάσιμος σε όποια περαιτέρω απόθεση ή ταφή απορριμμάτων από κανένα εκ των τριών ή όποιων υποψηφίων Δήμων, οι οποίοι έχουν πέραν του νόμου εξαντλήσει τις παρατάσεις που έχουν εκδοθεί με την επίφαση της έκτακτης ανάγκης. Για να ικανοποιηθεί το λαϊκό αίσθημα των κατοίκων των περιοχών που πλήττονται, προτείνουμε την υλοποίηση των κάτωθι:

Στην ήδη δεδομένη θέση του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς, όπου αναμένεται η ανάληψη από τον ανάδοχο του έργου σε ένα με δύο μήνες το πολύ, αιτούμαστε να προβλεφθεί και να αναληφθεί από τον ανάδοχο η κατασκευή ενός κυττάρου ΧΥΤΑ και εγκατάσταση δεματοποιητή, με όφελος και οικονομικό και περιβαλλοντικό, καθώς ακόμα αναζητούνται οι περιοχές για εναπόθεση δεμάτων.

Μεταφορά των απορριμμάτων σε νόμιμο ΧΥΤΥ, ο οποίος θα φιλοξενήσει προσωρινά τον συμπιεσμένο όγκο των απορριμμάτων, κάνοντας χρήση της ήδη διαθέσιμης πρέσας συμπίεσης με ταυτόχρονη χρήση της πρέσας ανακύκλωσης (προσφορά εθελοντών προς το Δήμο Πύργο για την υλοποίηση των ανωτέρω).

Σε περίπτωση που είναι αδύνατη η άμεση μεταφορά σε νόμιμο ΧΥΤΥ, θα πρέπει να βρεθούν θέσεις: .Α. με ενεργοποίηση παλαιού η και παλαιών ΧΑΔΑ με Υπουργική απόφαση του ΥΠΕΚΑ, με την αιτιολογία της έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιείται κατά κόρον τον τελευταίο χρόνο   και Β.  θέσεις οι οποίες αν μη τι άλλο θα πληρούν τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις και δεν θα βρίσκονται εντός δασικής έκτασης και πλησίον ποταμών, ρεμάτων ή χειμάρρων ή κατοικήσιμων περιοχών. Θα πρέπει δε να ανακοινωθούν άμεσα αυτές οι περιοχές, αφού υπάρχει ισχυρισμός από τις αρμόδιες τοπικές αρχές ότι οι περιοχές αυτές υφίστανται.

Εάν κριθεί αναγκαίο λόγω των περιστάσεων, και κυρίως, λόγω της αμέλειας των ιθυνόντων να μεριμνήσουν νωρίτερα να γίνει απόρριψη χύδην των απορριμμάτων, η απόρριψη στον επιλεγμένο χώρο θα πρέπει να γίνει, αφού πρωτίστως συσκευαστούν τα απορρίμματα εντός σάκων κενού αέρος, προκειμένου να εξαλείφονται οι οσμές.

Άμεση αποκατάσταση ΧΑΔΑ της δασικής έκτασης στη θέση «Λίμνες» από τα κονδύλια που ήδη έχουν εγκριθεί για το σκοπό αυτό. Οι «Λίμνες» Αλφειού είναι αδύνατον να φιλοξενήσουν σκουπίδια τριών και πιθανόν περισσοτέρων Δήμων (επίκειται κλείσιμο ΧΑΔΑ Σκιλλουντίας), είτε στα υπάρχοντα 5 στρέμματα είτε στα επιπλέον που έχουν ζητηθεί από το Δασαρχείο χωρίς ακόμα να έχει δοθεί έγκριση.

Να ενσωματωθεί στον υπάρχοντα Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Επιτροπή η οποία θα αποτελείται από μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής « Φίλοι του Αλφειού και του Δάσους», μέχρι την ολοκλήρωση του ΧΥΤΥ στη θέση Τριανταφυλλιά.

Για όλα τα ανωτέρω  απαιτούμε να υπάρξει έγγραφη δέσμευση των Δημάρχων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας η οποία εάν δεν υλοποιηθεί θα έχει τις συνέπειες του Νόμου με ποινική ρήτρα η οποία θα συμφωνηθεί, κατόπιν συναντήσεως μετά την υποβολή των θέσεών μας.

Λυπούμαστε που φτάνουμε στο σημείο να διεκδικούμε δικαιώματα όχι μόνο της περιοχής του Αλφειού αλλά και των κατοίκων του Δήμου Πύργου και του Δ. Αρχ. Ολυμπίας για ένα καθαρό περιβάλλον, δικαιώματα τα οποία θα έπρεπε να προστατεύονται  πρωτίστως από τους εκλεγμένους από εμάς άρχοντες οι οποίοι εν προκειμένω βάλλουν κατά αυτών".
Πηγή:ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου