Μακρίσια

Μακρίσια

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Αγωνιώδεις προσπάθειες για να βρεθεί λύση για τα σκουπίδια στο δήμο Ανδρίτσαινας - Κρεστένων

Προ των ευθυνών τους έθεσε τους προέδρους των χωριών του ο δήμαρχος Σ. Μπαλιούκος -Μεταξύ 32 προτεινόμενων χώρων ο επικρατέστερος για την εναπόθεση των δεμάτων όταν ξεκινήσει η δεματοποίηση

Μεγάλη προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση, έτσι ώστε να επιλύσει προσωρινά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του μέχρι να εγκατασταθεί ο δεματοποιητής που θα δεματοποιεί τα σκουπίδια της Νότιας Ηλείας για τους δήμους Πύργου, Ολυμπίας και Κρεστένων, καταβάλλει ο δήμος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει πρόβλημα αποκομιδής.

Τα σκουπίδια  της Κρέστενας, του Καλλικώμου και των Μακρισίων παραμένουν μέσα στα απορριμματοφόρα και η δημοτική αρχή βρίσκεται σε συνεννόηση με δήμους εκτός νομού για να τα μεταφέρει τη Δευτέρα προσωρινά σε άλλη περιοχή. Μέχρι  αργά το βράδυ αναμενόταν να έχει δοθεί λύση.

Εν τω μεταξύ ο δήμαρχος κ. Σάκης Μπαλιούκος μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν στη θέση «Λίμνες» και στον πρώην ΧΑΔΑ Κρεστέων, κάλεσε το βράδυ της Πέμπτης σε σύσκεψη όλους τους προέδρους των χωριών του και τους ζήτησε να τεθούν προ των ευθυνών τους και να πάρουν θέση στο θέμα. Κατ’ αρχήν αποφάσισαν μέχρι νεωτέρας, μέχρι δηλαδή να άρουν το αδιέξοδο και να  δουν που θα μεταφέρουν τα σκουπίδια, να μην γίνει αποκομιδή των απορριμμάτων στα τοπικά διαμερίσματα. 

Πάντως  ο δήμαρχος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα στην σύσκεψη των προέδρων των τοπικών διαμερισμάτων και ζήτησε από όλους προτάσεις και κυρίως από τον πρόεδρο των Μακρισίων, αφού υπάρχει μεγάλη ένταση στις σχέσεις των Μακρισαίων και της δημοτικής αρχής να πάρουν θέση. «Δεν μπορούν – τόνισε ο κ. Μπαλιούκος – να παράγουν έναν μεγάλο όγκο σκουπιδιών στα Μακρίσια και να μην έχουν πρόταση για τη διαχείρισή τους.

Ωστόσο όπως δήλωσε στην «Πρωϊνή» ο κ. Μπαλιούκος, το ζήτημα της προσωρινής αποκομιδής θα διευθετηθεί άμεσα, πρόβλημα δεν θα υπάρξει, αλλά το μεγάλο ζητούμενο της σύσκεψης ήταν να επανεξετάσουν τους χώρους που έχει προτείνει ο κάθε πρόεδρος στο χωριό του όπως ακριβώς τους έχει ζητηθεί από τον δήμαρχο εδώ και καιρό, για να επιλεγεί μεταξύ αυτών η θέση στην οποία θα μεταφέρονται τα δέματα των απορριμμάτων που θα δεματοποιούνται όταν εγκατασταθεί ο δεματοποιητής. Όπως επισήμανε ο δήμαρχος, αυτή τη στιγμή έχουν προταθεί συνολικά 32 χώροι στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, τους έχει όλους εξετάσει η αρμόδια επιτροπή που έχει συγκροτηθεί από το δήμο και τον λόγο έχουν πλέον οι περιβαλλοντολόγοι για να καταλήξουν στον έναν που θα επιλεγεί για το δήμο, για να σταλεί προς έγκριση ο φάκελος στην περιφέρεια και το ΥΕΠΚΑ και να γίνουν όλες οι εργασίες που χρειάζεται για την διαμόρφωσή του και την τήρηση των απαιτούμενων περιβαλλοντικών όρων.

Ο υποψήφιος χώρος μεταξύ των 32 προτεινόμενων που έχει όλες τις προϋποθέσεις , όπως όλα δείχνουν έχει ήδη  επιλεγεί και όταν η δημοτική αρχή είναι έτοιμη θα προβεί σε ανακοινώσεις.
Διότι όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ των τριών δήμων, ο δεματοποιητής που θα εξυπηρετεί την Νότια Ηλεία μέχρι να γίνει το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά, απλώς θα δεματοποιεί τα απορρίμματα των τριών δήλων και ο κάθε ένας εκ των τριών δήμων, έχει την υποχρέωση να αποθηκεύει στη συνέχεια τα δέματα των σκουπιδιών σε δικό του ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός των ορίων του δήμου του.

Κι επειδή αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, οι διαδικασίες προχωρούν και από τους τρεις δήμους. «Είμαι αισιόδοξος- τόνισε ο κ. Μπαλιούκος- ότι το θέμα των σκουπιδιών θα το λύσουμε γιατί σύντομα θα γίνει και η δημοπράτηση του εργοστασίου στην Τριανταφυλλιά. Η τοπική αυτοδιοίκηση πληρώνει την αδιαφορία του κράτους που όφειλε από χρόνια να έχει δώσει λύση».
Πηγή: ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου