Μακρίσια

Μακρίσια

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Μακρίσια: Ήχησαν οι καμπάνες για τα σκουπίδια (photos)



Σε κόκκινο συναγερμό Μακρίσια – Αλφειούσα και Φλόκα για τις "Λίμνες"

Του Γιάννη Σπυρούνη

Ένταση επικράτησε για άλλη μια ημέρα στην θέση «Λίμνες», αυτή τη φορά το πρωί της Τρίτης, όταν οι κάτοικοι τριών χωριών ξεσηκώθηκαν στην προοπτική της συνέχισης λειτουργίας της χωματερής και της τοποθέτησης στο χώρο δεματοποιητή. Οι κάτοικοι των Μακρισίων μετά την απόφαση που έλαβαν το βράδυ της Δευτέρας στη λαϊκή τους συνέλευση, απέκλεισαν τα μεσάνυχτα το χώρο και απαγόρευσαν στα απορριμματοφόρα να περάσουν στη χωματερή για την εναπόθεση των απορριμμάτων.

Ιδιαίτερα το απόγευμα της Τρίτης ήχησαν οι καμπάνες στα Μακρίσια ξεσηκώνοντας τους κατοίκους να βρεθούν στις «Λίμνες» για να αντιμετωπίσουν την πιθανή έλευση απορριμματοφόρων συνοδεία αστυνομικών μετά τη νέα παράταση στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που έλαβαν οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε ετοιμότητα και δηλώνουν πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν να γίνει άλλη εναπόθεση σκουπιδιών στις «Λίμνες»… Χθες το πρωί συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 500 υπογραφές πολιτών της περιοχής που συνόδευσαν την καταγγελία που κατατέθηκε στον Εισαγγελέα Ηλείας για το θέμα.

Τι λένε φορείς και πολίτες

Γιώργος Γεωργιλές, δημοτικός σύμβουλος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων
«Εδώ συντελείται από το 2003 ένα έγκλημα που πρέπει να σταματήσει. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Ο χώρος δεν γίνεται να είναι σκουπιδότοπος και πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως και να παραδοθεί στην κοινωνία».

Θανάσης Δάγλαρης, πρόεδρος ΤΚ Μακρισίων
«Ο χώρος είναι σημαντικός. Πρώτο και κυριότερο είναι το ποτάμι. Θα καταστραφούμε όλοι γιατί όλος ο κάμπος ποτίζεται από εδώ και εκτός από αυτό τα Μακρίσια απέχουν μόλις 2,5 χιλιόμετρα. Είμαστε αποφασισμένοι να μη δεχθούμε τα σκουπίδια κανενός δήμου».

Χρήστος Γιάνναρος μέλος ΝΕ ΚΚΕ Ηλείας
Η κινητοποίηση των κατοίκων των Μακρισίων και της Αλφειούσας είναι δίκαιη και αναδεικνύει το πρόβλημα που υπάρχει με τη συνεχιζόμενη λειτουργία του ΧΑΔΑ στις Λίμνες. Μολύνει τη ζωή των δύο χωριών και ένα μεγάλο τμήμα του νομού, μέσα από τον ποταμό Αλφειό που δίνει ζωή στον τόπο. Η χωματερή πρέπει να κλείσει άμεσα να μην υπάρξουν σχέδια για την εγκατάσταση του δεματοποιητή στην περιοχή, υπάρχουν άλλες περιοχές που είναι κατάλληλες για κάτι τέτοιο και πρέπει να υποδειχθούν από επιστήμονες. Πολλά μπράβο στους κατοίκους που παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και ζητούν το δίκιο τους. Μολύνεται σήμερα η ζωή τους και το μέλλον των παιδιών τους.

Δήμος Βαρώτσος πρόεδρος ΤΚ Αλφειούσας
«Είναι το θέατρο του παραλόγου. Το ιστορικό το γνωρίζουμε. Ότι και να πούμε είναι λίγο. Θα σας πω μόνο την απάντηση που μας έδωσε ο προϊστάμενος διεύθυνσης δασών στην ένσταση που καταθέσαμε. Μας είπε για τους περιβαλλοντικούς όρους και ρωτήσαμε ποιοι επιστήμονες συναίνεσαν για να δοθεί μια τέτοια άδεια. «Για αυτό είναι περιββαντολόγοι και υποδεικνύουν αυτό που πρέπει».

Πηνελόπη Γαλανοπούλου πρόεδρος Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας
«Βρισκόμαστε εδώ και μερικές μέρες μετά από πρόσκληση των πολιτών για να συμμετέχουμε και να συμπράξουμε σε αυτό το συντονισμένο αγώνα για τα τρία χωριά , να φτάσουμε σε σημείο να ανιχνεύσουμε τι έχει γίνει με τις μελέτες περιβαλλοντικών όρων. Μέσα από μια απόφαση της περιφέρειας μετά από αιτήσεις, υπήρχε μια καταληκτική ημερομηνία για τις 30/9 και τελικά μάθαμε τι συμβαίνει. Πρόκειται για μια ανεπίτρεπτή κατάσταση, που δέχεται τα σκουπίδια τριών δήμων καθημερινά . Προχωρήσαμε συγκεντρώσαμε υπογραφές και καταθέσαμε αίτηση προσφυγής στο ΣτΕ και από δω και πέρα ο νόμος πρέπει να είναι εδώ για να ακούσει τον κόσμο και να δοθεί μια έντιμη λύση για την κοινωνία».

Πέτρος Τσολάκος γιατρός – κτηνοτρόφος κάτοικος Μακρισίων
«Με θλίψη οργή και οδύνη, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε πως εδώ στον αγαπημένο τόπο την ιερή κοιλάδα του Αλφειού συντελείται ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα. Εδώ και ένα χρόνο περίπου σε μερικές δεκάδες μέτρα από τη λίμνη του φράγματος που αρδεύει σχεδόν τη μισή Ηλεία εναποτίθεται τόνοι σκουπιδιών από του δήμους Πύργου, Ολυμπίας και Σκιλλούντος και κατά καιρούς τις νύχτες που δεν τους βλέπουμε τόνοι σκουπιδιών και από τους όμορους νομούς. Και όλα αυτά με τη σύμφωνη γνώμη αιρετών αρχόντων και παραγόντων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Ξεχνούν μπροστά στα ευτελή τους κίνητρα ότι τα σκουπίδια μυρίζουν πιο πολύ και από τη διαφθορά τους, παρά τα τοξικά, τις διοξίνες και τα Pvc που θα φάνε τα παιδιά μας. Είναι πολλά τα λεφτά των σκουπιδιών και δεν τα πλησιάζουν. Τα προϊόντα του κάμπου μας θα υποβαθμιστούν από τις διοξίνες και τότε θα καταλάβουν όλοι συμβαίνει. Και όλα αυτά προς όφελος κάποιων μεσαζόντων των σκουπιδιών».







Πηγή: ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου