Τίμησαν και φέτος το έθιμο οι κάτοικοι
Του Γιάννη Σπυρούνη
Το έθιμο της χοιροσφαγής τίμησαν και φέτος οι κάτοικοι των Μακρισίων και της ευρύτερης περιοχής στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Η ιστορία με την χοιροσφαγή κρατάει αιώνες από την εποχή της Τουρκοκρατίας, όπου οι κάτοικοι προσπαθώντας να περισώσουν τροφές από τους Τούρκους που δεν άφηναν τίποτα το πέρασμά τους, επέλεξαν να εκτρέφουν γουρούνια τα οποία έσφαζαν για να δημιουργήσουν την ονομαστή τσιγαρίδα, ή πιο γνωστά το παστό, το οποίο ως τροφή μπορούσαν να διατηρήσουν μέσα σε λαϊνια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Την τελευταία Παρασκευή πριν από την Κυριακή του Ασώτου και την Τσικνοπέμπτη, όπως χθες δηλαδή, κάθε οικογένεια στα Μακρίσια σφάζει τουλάχιστον ένα γουρούνι, στην προετοιμασία για το λιώσιμο του κρέατος που γίνεται παραδοσιακά την ερχόμενη Τρίτη. Κάθε χοιροσφαγή συνοδεύεται από μεγάλο γλέντι και φέτος παρά την κακοκαιρία οι κάτοικοι των Μακρισίων δεν πτοήθηκαν. Το γλέντησαν δεόντως έως αργά το βράδυ…
Το έθιμο της χοιροσφαγής τίμησαν και φέτος οι κάτοικοι των Μακρισίων και της ευρύτερης περιοχής στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Η ιστορία με την χοιροσφαγή κρατάει αιώνες από την εποχή της Τουρκοκρατίας, όπου οι κάτοικοι προσπαθώντας να περισώσουν τροφές από τους Τούρκους που δεν άφηναν τίποτα το πέρασμά τους, επέλεξαν να εκτρέφουν γουρούνια τα οποία έσφαζαν για να δημιουργήσουν την ονομαστή τσιγαρίδα, ή πιο γνωστά το παστό, το οποίο ως τροφή μπορούσαν να διατηρήσουν μέσα σε λαϊνια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Την τελευταία Παρασκευή πριν από την Κυριακή του Ασώτου και την Τσικνοπέμπτη, όπως χθες δηλαδή, κάθε οικογένεια στα Μακρίσια σφάζει τουλάχιστον ένα γουρούνι, στην προετοιμασία για το λιώσιμο του κρέατος που γίνεται παραδοσιακά την ερχόμενη Τρίτη. Κάθε χοιροσφαγή συνοδεύεται από μεγάλο γλέντι και φέτος παρά την κακοκαιρία οι κάτοικοι των Μακρισίων δεν πτοήθηκαν. Το γλέντησαν δεόντως έως αργά το βράδυ…
Γλεντούν το έθιμο οι κάτοικοι
Η περιήγησή μας στα Μακρίσια ήταν πολύ ευχάριστη. Φιλόξενοι κάτοικοι σε κάθε αυλή που περνάμε, γέλια, γλέντι και κεράσματα. Όλοι ήταν πρόθυμοι να κεράσουν τους επισκέπτες τους, μεζέδες και κρασί και επίμονοι για να κάτσει η παρέα έως αργά στο σπιτικό τους. Ο Γιάννης Αντωνίου, στην αυλή του ξυλουργείου που διατηρεί στο χωριό, έχει στήσει την ψησταριά, ενώ σε στεγασμένο χώρο, κρέμεται το σφαχτό. «Σχεδόν όλο το χωριό σήμερα σφάζει. Το βρήκαμε από τους παππούδες μας και συνεχίζουμε. Την Τρίτη θα λιώσουμε τα γουρούνια για να βγάλουμε το παστό. Το πρώτο παστό θα το δοκιμάσουμε το Μάιο» μας είπε.
Ο Αντώνης Καούκης μαζί με παρέα φίλων ετοιμάζονται για τη διαδικασία που κορυφώνεται την ερχόμενη Τρίτη. «Το έθιμο συνεχίζεται. Ο καιρός μας τα χάλασε λίγο αλλά δεν μας πτοεί. Το γουρούνι που σφάξαμε είναι 300 κιλά. Πάμε όλη μέρα, με δουλειά, φαγητό, κρασί, έως αργά το βράδυ. Το έθιμο κρατά από την Τουρκοκρατία και εμείς το κρατάμε όσο μπορούμε και το έχουμε εξελίξει για το μεζέ».
Τη νοικοκυρά Άννα Βελιοπούλου, την βρήκαμε ενώ προετοίμαζε τα υλικά για να δημιουργήσει λουκάνικα, από τα κρέατα που δεν θα καταλήξουν για το παστό. «Σήμερα όλοι σφάζουν, άλλος ένα, άλλος δύο γουρούνια. Ξεκινήσαμε από το πρωί και πάμε έως αργά το βράδυ. Και έχουμε και το λιώσιμο από τη Δευτέρα το απόγευμα έως την Τρίτη».
Ο Ανδρέας Καούκης, φωνάζει πιο δίπλα, «μην δείχνετε πως περνάμε και μας τα πάρει η Μέρκελ»… «Πεινάμε αλλά περνάμε καλά. Φράγκο δεν έχουμε. Αλλά μην τα δει η Μέρκελ και μας κόψει καμιά δόση…» συμπληρώνει.
Από όποιο σοκάκι ή δρόμο και αν περάσουμε, αναδύεται η μυρωδιά του ψητού. Οι κάτοικοι που σηκώθηκαν νωρίς το πρωί για τη χοιροσφαγή, λίγο πριν το μεσημέρι, έχουν καθαρίσει τα σφαχτά τους και ήδη οι πρώτοι μεζέδες είναι στη σχάρα, ενώ οι νοικοκυρές του σπιτιού, μετά το καθάρισμα, στρώνουν τραπέζι, βάζουν μουσική και περιμένουν τους μουσαφίρηδες… Δεν θα βγεις από το σπίτι τους, αν δεν φας και δεν πιείς, αν δεν γλεντήσεις μαζί τους. Έτσι τιμά ο φιλοξενούμενος τον οικοδεσπότη στη χοιροσφαγή στα Μακρίσια. Και συνήθως όλοι θα φύγουν αργά το βράδυ, εξαντλημένοι από το μεγάλο γλέντι…
Ilialive.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου