Μακρίσια

Μακρίσια

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

"Η μάστιγα των ναρκωτικών" του Γιάννη Τσολάκου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πύργου «ΟΙ ΠΥΡΓΙΩΤΙΣΣΕΣ διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής του Μακρισέου Γιάννη Τσολάκου στο Λάτσειο.
Τις πόρτες της για το φιλότεχνο κοινό του Πύργου, ανοίγει αύριο Σάββατο, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα πνευματικών εκδηλώσεων του δημαρχείου Πύργου, η Έκθεση Ζωγραφικής του Ηλείου ζωγράφου Γιάννη Τσολάκου με θέμα « Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ». Την έκθεση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πύργου «ΟΙ ΠΥΡΓΙΩΤΙΣΣΕΣ».  
Η έκθεση ζωγραφικής θα φιλοξενηθεί από τις 22 – 30 Μαρτίου, ενώ να σημειώσουμε ότι έχει ήδη παρουσιαστεί στην Αθήνα, στην Ζάκυνθο και σε άλλες πόλεις και είχε εξαίρετες κριτικές, καθώς το θέμα της είναι δυστυχώς σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές της κοινωνίας και αφυπνίζει κοιμισμένες συνειδήσεις.
Όπως τονίζει ο Δ/ντής του Μουσείου της πόλεως των Αθηνών κ. Δημήτρης Μιχαλόπουλος « Με τα έργα του για τα ναρκωτικά, ο Γιάννης Τσολάκος, απεικονίζει φάσεις πορείας προς τον θάνατο. Αυτές δίνονται με τρόπο σαφή, γι αυτό είναι και εφιαλτικές. Και βέβαια ο εν λόγω εφιάλτης δεν αποσκοπεί μόνο στην καταρομοκράτηση, αλλά μέσω αυτής στην διαπαιδαγώγηση. 
Η Τέχνη είναι σχολείο κατά βάση και αν δεν είναι σχολείο, δεν είναι Τέχνη. Τούτο προκύπτει από την ελληνική μας παράδοση και οπωσδήποτε πρέπει στις μέρες μας να το αντιληφθούμε ξανά. Η δουλειά αυτή του ζωγράφου, αποτελεί υπόμνηση όχι μόνο της προσπάθειας που πρέπει να αναληφθεί εναντίον της κατάστασης που υπονομεύει την υπόστασή μας ως λαού, αλλά και του αληθινού προορισμού της Τέχνης».

Γιάννης Τσολάκος, Γεννήθηκε στα Μακρίσια Ηλείας. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής πήρε στην Καλαμάτα από τον Παναγιώτη Λάζαρη, αγιογράφο και ζωγράφο. Στη συνέχεια, άρχισε να μαθητεύει με τον Νίκο Πεντεσφίλη και να σπουδάζει σχέδιο στο εργαστήρι Σαραφιανού.Το 1969 παρακολούθησε μαθήματα στην ΑΣΚΤ, παράλληλα έκανε σκηνογραφικά εφέ στις ταινίες του Τίμη Δάδηρα. Από το 1970 ασχολήθηκε με τον Στέφανο Αμαλιώτη, με τις γιγαντοαφίσες του κινηματογράφου και με την παρακίνηση του Σπ. Βασιλείου επισκέφθηκε το Μουσείο Ζακύνθου. Η επίσκεψη αυτή αποδείχθηκε καθοριστική στην όλη εξέλιξη του.Τις μελέτες που ξεκίνησε εκεί, ολοκλήρωσε αργότερα στη Βενετία, στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Αγιογραφίας του Ελληνικού Ινστιτούτου. Είναι μόνιμο μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.Μέχρι σήμερα έχει κάνει 11 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε δέκα ομαδικές. Βασική δουλειά του μπορεί να θεωρηθεί η αγιογράφηση εκκλησιών, όπως αυτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Αρχαία Ολυμπία, καθώς και της Φανερωμένης και του Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου. Η αγιογράφηση αυτή εντάσσεται στο ρεύμα της Βενετοκρητικής Σχολής. Έχει τιμηθεί με διακρίσεις από το Πολεμικό Ναυτικό (1977) και το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας (1980). Η σειρά με θέμα τα ναρκωτικά παρουσιάστηκε στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και στο Πνευματικό κέντρο της Ζακύνθου το 1996 καθώς και στο Μουσείο Ιστορίας της Μόσχας το 2000.Του έχει απονεμηθεί δίπλωμα της Πανελλήνιας Εταιρείας Πολιτισμού και Τεχνών (1978) καθώς και από τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» το βραβείο της Κρητικοδυτικής Εκκλησιαστικής Ζωγραφικής (1987). Έχει κάνει τα σχέδια και τα εξώφυλλα σε ποιητικές συλλογές του Γιάννη Νικολόπουλου του ποιητή και λόγιου Διιονύση Φλεμοτόμο του Ζακυνθίου στην ποιητική συλλογή του «Καφές σε χρόνο ενεστώτα, καθώς και την κάλυψη των σελίδων, με 25 έργα του στο σημαντικό βιβλίο του συγγραφέα Νιονιου Μελίτα του Ζακυνθίου "Το χρονικό μιας ολοκληρωτικής καταστροφής" από προσωπικές του μαρτυρίες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου