Μακρίσια

Μακρίσια

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΕΚΤΑΚΤΟ: ΣΕΙΣΜΟΣ - 5,2R : Ζημιές...

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 20:55 στην περιοχή της Ηλείας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η ένταση ήταν 5,2R με εστιακό βάθος 5 χλμ και επίκεντρο την περιοχή της Κρέστενας, ανάμεσα στο Γρύλλο, τα Διάσελα και το Γραίκα.
Νεότερη ενημέρωση 21:10
Μετασεισμός 3R στο ίδιο επίκεντρο. Ο σεισμός επιβεβαιώνεται ως 5,2R απόλυτα επιφανειακός στην περιοχή που προαναφέραμε. Δεν έχουν αναφερθεί ακόμα πιθανές ζημιές. Επιβεβαιώνει το μέγεθος το Ευρωμεσογειακο Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Ιταλίας. Επίκεντρο 17 χλμ νοτιοανατολικά του Πύργου και 2 χλμ νοτιοανατολικά των Μακρισίων.
Σεισμός Ηλεία – Τσελέντης: Το μικρό εστιακό βάθος θα δώσει πολλούς μετασεισμούςΤσελέντης: Το μικρό εστιακό βάθος θα δώσει πολλούς μετασεισμούς
Ο σεισμός 5,2 Ρίχτερ που αναστάτωσε τους κατοίκους της Ηλείας το βράδυ της Δευτέρας (15/02) ήταν μικρού εστιακού βάθους, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους σεισμολόγους.
Την ανάγκη παρακολούθησης του φαινομένου, δεδομένου ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού έχει αρκετά ρήγματα, επεσήμανε μιλώντας στους patrastimes ο καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών τόνισε πως το μικρό εστιακό βάθος, αναμένεται να δώσει πολλούς μετασεισμούς, ενώ πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη δόνηση δεν έχει καμία σχέση με τον καταστροφικό σεισμό που είχε σημειωθεί το 1993.




21:46... Την ανάγκη παρακολούθησης του φαινομένου, δεδομένου ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού έχει αρκετά ρήγματα, επεσήμανε με δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.

Επίσης στην ευρύτερη περιοχή των Κρεστένων αναφέρονται ζημιές μικρής έκτασης σε σπίτια (πτώσεις σοφάδων αλλά και σε οικοσκευές χωρίς να υπάρχει καμία ανησυχία).
Μέλη της διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος ενημερώθηκε η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
22:15... Νεότερη ενημέρωση καταγράφει ρηγματώσεις και καταρεύσεις τοίχων στην Φρίξα χωρίς να υπάρχουν τραυματίες. Στην ευρύτερη περιοχή του επικεντρου του σεισμού έχουν μεταβεί και δυνάμεις της Πυροσβεστικής από Πύργο και Ολυμπία... 
22:06... O σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας με δηλώσεις του στο patrisnews τόνισε πως η περιοχή που έγινε ο σεισμός έχει ιστορικό και παρακολουθείται στενά η εξέλιξη του. Επίσης συνιστά στους πολίτες να μην ανησυχούν. 
22:00... Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του patrisnews υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην Φιγαλεία 
21:48... δυο ακόμα μετασεισμοί καταγράφηκαν μεγέθους 2,1 (στις 21:29) και 2,5 (στις 21:38) Ρίχτερ...
(φωτό από κατάστημα-σούπερ μάρκετ στην Ανδρίτσαινα)
21:31... 11 λεπτά μετά την σεισμική δόνηση (στις 21:06) ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 3,2 ρίχτερ. Στην περιοχή που καταγράφεται το επικεντρο του σεισμού έχουν σπεύσει -κυρίως για προληπτικούς λόγους αφού δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές- οχήματα του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων
21:16... Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του patrisnews το επικεντρο της σεισμικής δόνησης βρίσκεται στην ορεινή ζώνη του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων που περικλείεται στα χωριά Γρύλος-Γραίκα-Διάσελλα... 
20:58... Σεισμική δόνηση 5,2R σημειώθηκε στις 20:55 το βράδυ της Δευτέρας με επίκεντρο την περιοχή 24 χλμ νοτιοανατολικά του Πύργου.
O σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Ηλεία αλλά και εκτός αυτής... σε όλα τα αστικά κέντρα του νομού (Πύργος, Αμαλιάδα, Αρχαία Ολυμπία, Κρέστενα, Ζαχάρω αλλά και στον Κάμπο της Ηλείας) οι κάτοικοι ανησήχυσαν και βγήκαν έξω από τα σπίτια τους. Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε μικρό εστιακό βάθος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου