Μακρίσια

Μακρίσια

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Το γλέντησαν στα Μακρίσια με τη χοιροσφαγή (photos & video)

Mε αμείωτο κέφι και φέτος το έθιμο
Του Γιάννη Σπυρούνη
JAS_4160Αφησαν τα προβλήματα και την καθημερινότητα στην άκρη και πρωταγωνίστησαν στο έθιμο που σκοπό έχει να δημιουργήσει τον πιο λαχταριστό μεζέ, την τσιγαρίδα ή αλλιώς το παστό. Οι κάτοικοι των Μακρισίων την Παρασκευή τίμησαν το έθιμο της χοιροσφαγής, οικογενειακά αλλά και με φίλους που έφτασαν από γειτονικά χωριά, όπου στο πέρασμα του χρόνου το έθιμο χάθηκε… Κάθε σπίτι χθες είχε γιορτή και από πολύ νωρίς το τραπέζι στρώθηκε. Οι μεζέδες από τα χοιρινά που δεν θα καταλήξουν στα λαϊνια για το παστό αλλά στη σχάρα, το καλό κρασί, το ζυμωτό ψωμί και το τυρί παραγωγής των γυναικών του χωριού, ήταν τα κυρίαρχα πάνω στο γιορτινό τραπέζι.
Στα χωριά της Ηλείας, αν σε καλέσουν και εσύ απορρίψεις την πρόσκληση, αποτελεί προσβολή. Στα Μακρίσια μέρα χοιροσφαγής, δεν έχεις το δικαίωμα να πεις στο κάλεσμα του οικοδεσπότη, «όχι». Ακόμα και αν βιάζεσαι, ένα μεζέ «στο όρθιο» θα τον δοκιμάσεις και θα τσουγκρίσεις μαζί τους για το καλό του εθίμου. Έπειτα θα πας στην ευχή του Θεού. Χθες στο κεφαλοχώρι της Κρέστενας, σε κάθε γωνιά η τσίκνα πρόδιδε πως το έθιμο παραμένει ζωντανό στο πέρασμα του χρόνου και δεν χάνεται.
«Στο χωριό μας σφάζουμε κάθε χρόνο τέτοια μέρα τα χοιρινά. Είναι ένα έθιμο που βρήκαμε από τους παππούδες μας και το συνεχίζουμε και θα το συνεχίσουν και τα παιδιά μας. Όλοι λίγο πολύ ανακατεύονται με το έθιμο, ένα χοιρινό τουλάχιστον θα υπάρχει. Τσιγαρίδα πάντως από τη μια χρονιά στην άλλη δεν μένει. Σε δύο μήνες θα έχουμε νέο παστό, να σιτέψει καλά και να το απολαύσουμε» μας είπε ο Γιάννης Αντωνίου, κάτοικος του χωριού.
Οι νοικοκυρές σηκώνουν το βάρος του εθίμου στην κυριολεξία, συμμετέχοντας ή καλύτερα πρωταγωνιστώντας σε κάθε προετοιμασία. «Το έθιμό μας το τηρούμε κάθε χρόνο. Μας αρέσει να περνάμε ωραία. Από τα χέρια της νοικοκυράς περνάνε όλα… Και το σφάξιμο και το ψήσιμο και το τραπέζι, όλα. Θα συνεχίσουμε να κρατάμε το έθιμο γιατί μας αρέσει. Τα παιδιά μου μπορεί να μην ξετρελαίνονται με τη διαδικασία αλλά απολαμβάνουν το αποτέλεσμα» μας είπε η Μηλιά Αναστασοπούλου.
Επισκέπτης σε σπίτι φίλου του στα Μακρίσια ο Νίκος Ευθυμιόπουλος μας είπε πως δεν χάνει το έθιμο σε καμία περίπτωση. «Ήρθα στους φίλους μου για το έθιμο μιας και στο χωριό μου έχει χαθεί. Κάθε χρόνο ερχόμαστε εδώ, τρώμε και πίνουμε, παρά τα προβλήματα υγείας. Το έθιμο είναι έθιμο και έστω και έτσι το τηρούμε και το απολαμβάνουμε».
Ο Θεόδωρος Γιαννόπουλος μίλησε για το έθιμο αλλά και για τον λαχταριστό μεζέ. «Το έθιμο στο χωριό μας είναι πάρα πολλά χρόνια. Έρχεται από τα βάθη των αιώνων και το συνεχίζουμε και εμείς όπως το μάθαμε από τους δικούς μας. Το παστό είναι ένα έδεσμα που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι του χωριού. Παλιά όταν δεν υπήρχε κάτι για να φάνε, είχαν το παστό που διατηρείται και έβγαζαν κομμάτι και έτρωγαν. Το ίδιο για τις περιπτώσεις που ερχόταν κάποιος ξένος ξαφνικά, είχαν κάτι να του προσφέρουν για φαγητό. Είναι ο καλύτερος μεζές και σήμερα είναι το μοναδικό γλέντι που κάνουμε χωρίς παστό, αφού το περσινό ποτέ δεν επαρκεί για να φτάσουμε έως το ξεκίνημα της νέας παραγωγής. Αφού κάνουμε όλες τις διαδικασίες μετά από 30 ημέρες ξεκινά η κατανάλωση» σχολίασε.
JAS 4126

JAS 4127
JAS 4138
JAS 4145
JAS 4171

Πηγή ilialive.gr

Video



Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Η μεγάλη γιορτή των Μακρισίων το έθιμο της χοιροσφαγής

Στο ιστορικό χωριό σφάζουν σήμερα τα γουρούνια
Του Γιάννη Σπυρούνη
Από την εποχή της Τουρκοκρατίας φέρεται να έχει τις ρίζες του το έθιμο της χοιροσφαγής στα Μακρίσια, το κεφαλοχώρι του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων που δεσπόζει σε μια πλαγιά δίπλα στον ποταμό Αλφειό. Κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή πριν από την Κυριακή του Ασώτου και την Τσικνοπέμπτη, το έθιμο αναβιώνει και σε όλο το χωριό ξεκινά το γλέντι. Έθιμο που χαρακτηρίζει την αποκριά στα Μακρίσια, ίσως περισσότερο και από την Τσικνοπέμπτη.
Έθιμο με μακρά ιστορία
Η χοιροσφαγή αποτελεί μια από τις πιο γνωστές παραδόσεις στην Ελλάδα, για αυτό και κάθε χρόνο αρκετοί επισκέπτονται το χωριό για να συμμετάσχουν στη διαδικασία παρασκευής της παραδοσιακής και γευστικότατης τσιγαρίδας: Σφάξιμο των χοιρινών, λιώσιμο του κρέατος στα καζάνια και τοποθέτησή του στα λαΐνια για μήνες, ώστε να «ψηθεί» η τσιγαρίδα, δηλαδή το παστό.
Αν ξεκινήσουμε από τις ρίζες της παράδοσης τότε πρόκειται, κατά μια εκδοχή, για τον εορτασμό της επιστροφής του άσωτου υιού. Κατά μια άλλη άποψη οι Τούρκοι ως μουσουλμάνοι δεν επιτρεπόταν να τρώνε χοιρινό, αλλά αρνιά και κατσίκια, τα οποία και είχαν αφανίσει στην περιοχή, κάτι που οδήγησε τους ντόπιους στο να εκτρέφουν χοιρινά για να τη φέρουν στους Τούρκους. Έτσι κατάφεραν όχι μόνο να ησυχάσουν από τους Τούρκους, αλλά να δημιουργήσουν και μια πολύ γευστική παράδοση. Συνηθίζεται για αυτούς που έχουν πολλά γουρούνια για σφάξιμο να ξεκινούν μια μέρα πριν, την Πέμπτη, για να προλάβουν τις ημέρες έως την Τρίτη, ενώ πάλι για τους ίδιους λόγους το λιώσιμο ξεκινά πολλές φορές από τη Δευτέρα. Στα Μακρίσια ψάχνουν αφορμές για γλέντι, καλό κρασί, μεζέδες και κάθε τι που τους κάνει να περνούν καλύτερα τη ζωή τους!
JAS 3975
JAS 4020
Ο χοιροτρόφος και ο γανωματής 
Όσα χρόνια κάνουμε το ρεπορτάζ θα συναντήσουμε παραμονές του εθίμου στα Μακρίσια τον Παρασκευά Κάτσαρη, χοιροτρόφο από την Εύβοια. Κάθε χρόνο την τελευταία 25ετία θα τον βρει κάποιος έως και την τελευταία μέρα πριν το έθιμο στην πλατεία του χωριού, να πουλά τα χοιρινά του σε εκείνους που δεν θρέφουν το δικό τους.
Katsaris
«Έχουμε παράδοση τόσα χρόνια εδώ στα Μακρίσια που συμμετέχουμε με τον τρόπο μας στο έθιμο της χοιροσφαγής. Καθόμαστε μια εβδομάδα και πουλάμε τα γουρούνια μας. Κάθε σπίτι παλιότερα είχε δύο και τρία χοιρινά για σφάξιμο. Τώρα με την κρίση αγοράζουν ένα με το ζόρι, πολλές φορές, μοιράζονται ένα χοιρινό δύο οικογένειες. Τελευταία η πληρωμή δεν γίνεται εξ ολοκλήρου με χρήματα. Μας δίνουν τη μισή αξία σε λάδι και την άλλη μισή σε χρήματα. Με ανταλλαγή προϊόντων δηλαδή, για να τα φέρουμε βόλτα. Κάθε χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι υπομονή» μας είπε.
Koltsidas
Ο Χρήστος Κολτσίδας είναι γανωματής από την Αμαλιάδα. Κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια στήνει την παράγκα του ένα μήνα πριν το έθιμο για να επισκευάσει τα καζάνια των κατοίκων που θέλουν να φτιάξουν το παστό της χρονιάς. Μια τέχνη αρκετά παλιά που δεν σβήνει. «Κάθε χρόνο έρχομαι εδώ και κάθομαι ένα μήνα γανώνοντας τα καζάνια που μου φέρνουν. Η δουλειά μειώνεται κάθε χρόνο, ενώ η πληρωμή γίνεται περισσότερο σε είδος. Παίρνω πολλές φορές, λάδι, κότες, ότι έχει ο καθένας. Ο κόσμος προσπαθεί να κρατήσει το έθιμο, να γανώσει το καζάνι του, να αγοράσει το γουρούνι του, να φτιάξει το παστό».
Tsekouras
Ο Παναγιώτης Τσεκούρας χοιροτρόφος από την Αμφιλοχία τα τελευταία χρόνια έρχεται συνέχεια στα Μακρίσια για το έθιμο. «Έχω μείνει ευχαριστημένος από τον κόσμο και ο κόσμος από μένα. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Κάνουμε τράμπα, δίνουμε γουρούνια και παίρνουμε λάδι και κρασί, ότι έχει ο καθένας. Υπάρχει ζήτηση αλλά όχι όπως τα παλιότερα χρόνια. Βλέπουμε να έρχονται δύο νοικοκυραίοι και να αγοράζουν μαζί ένα γουρούνι, για να κρατήσουν το έθιμο».
JAS 3999
Η προετοιμασία για το έθιμο
Στα Μακρίσια λίγοι ήταν αυτοί που χθες ξεκίνησαν την προετοιμασία για το έθιμο της χοιροσφαγής. Ιδιαίτερα όσοι έχουν να σφάξουν πολλά γουρούνια, πρέπει να ξεκινήσουν μια μέρα πριν για να προλάβουν την προεργασία που πρέπει να γίνει για το λιώσιμο του χοιρινού κρέατος την ερχόμενη Τρίτη. Τριγυρνώντας στα σοκάκια του χωριού, εντοπίσαμε στο σπίτι του Πέτρου Τσολάκου, μια παρέα αρκετά φασαριόζικη αλλά και με πολύ κέφι να έχει σφάξει ήδη τρία χοιρινά. Σήμερα από νωρίς το πρωί θα στήσουν γλέντι τρικούβερτο με μεζέδες και κρασί, για το ξεκίνημα τη παρασκευής του παστού, ετοιμάζοντας τα διαλεχτά κομμάτια κρέατος.
tsolakos
«Ξεκινήσαμε καλά για να είμαστε αύριο (σ.σ. σήμερα) προετοιμασμένοι, γιατί δεν προλαβαίνουμε μονομερίς να τα κάνουμε όλα. Αύριο θα το κομματιάσουμε, θα το αλατίσουμε… Η καλή προεργασία θέλει το χρόνο της, να μην κόβουμε και τις συνήθειες. Αύριο μπορεί να σφάξουμε και άλλο. Σημασία έχει η καλή παρέα, η παρέα προηγείται… Και φυσικά τους μεζέδες συνοδεύει το καλό κρασί και πολλά άλλα» είπε ο Πέτρος Τσολάκος.
gkavos
Ο Νίκος Γκαβός στην ίδια παρέα, μέσα από τη συμμετοχή του στο έθιμο προσπαθεί να ξεχάσει την σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η χώρα μας. «Ξεχνιόμαστε από την καθημερινότητα με το έθιμό μας. Ερχόμαστε εδώ να πιούμε δύο κρασάκια, να ζαλίσει το μυαλό μας και να πέσουμε δύο ώρες να κοιμηθούμε. Με την παράδοση ξεχνιόμαστε. Όμως το ζητούμενο είναι τι κάνουν οι κυβερνώντες για να κρατήσουμε εμείς ζωντανή την παράδοση; Που στέλνουν τα παιδιά μας; Τι λένε; Τι δέχτηκαν; Πούλησαν την Ελλάδα; Την έκαναν ένα πλυντήριο χρήματος των μεγάλων δυνάμεων. Δουλειά θέλουμε για τα παιδιά μας, πήρα τα λεφτά μας δεν τα θέλουμε πίσω. Δουλειά για τα παιδιά μας θέλουμε» δήλωσε μεταξύ άλλων.
JAS 4033
JAS 4046
JAS 4080
JAS 4088
JAS 4102

Πηγή

ilialive.gr

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

2° Μακρισαίϊκο Καρναβάλι | 13 Μαρτίου 2016

Αποκριάτικο ξεφάντωμα και γλέντι στα Μακρίσια
Το  Μακρισαίϊκο καρναβάλι διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού «Τα Μακρίσια», την Κυριακή 13 Μαρτίου και ώρα 3:00 μ.μ.
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις θα γίνουν στην κεντρική πλατεία Μακρισίων, με την παρέλαση αρμάτων που ήδη κατασκευάζουν τα μέλη του συλλόγου. Θα συμμετάσχουν και άρματα απο το Πατρινό καρναβάλι. 

Επίσης θα υπάρχουν και πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους, μέσα σε κλίμα χαράς αλλά και ξεφαντώματος.

Την Καθαρά Δευτέρα ο Π.Σ. Μακρισίων διοργανώνει εκδήλωση με τσιγγάνικο γάμο στην κεντρική πλατεία του χωριού, με παραδοσιακές λιχουδιές, μουσική και πολύ διασκέδαση.

www.facebook.com/makrisiapolitistikos
www.makrisia-ilias.blogspot.com
Περισσότερα σε νεότερη ανάρτηση..

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

2° Μακρισαίϊκο Καρναβάλι | 13 Μαρτίου 2016

ΕΚΤΑΚΤΟ: ΣΕΙΣΜΟΣ - 5,2R : Ζημιές...

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 20:55 στην περιοχή της Ηλείας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η ένταση ήταν 5,2R με εστιακό βάθος 5 χλμ και επίκεντρο την περιοχή της Κρέστενας, ανάμεσα στο Γρύλλο, τα Διάσελα και το Γραίκα.
Νεότερη ενημέρωση 21:10
Μετασεισμός 3R στο ίδιο επίκεντρο. Ο σεισμός επιβεβαιώνεται ως 5,2R απόλυτα επιφανειακός στην περιοχή που προαναφέραμε. Δεν έχουν αναφερθεί ακόμα πιθανές ζημιές. Επιβεβαιώνει το μέγεθος το Ευρωμεσογειακο Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Ιταλίας. Επίκεντρο 17 χλμ νοτιοανατολικά του Πύργου και 2 χλμ νοτιοανατολικά των Μακρισίων.
Σεισμός Ηλεία – Τσελέντης: Το μικρό εστιακό βάθος θα δώσει πολλούς μετασεισμούςΤσελέντης: Το μικρό εστιακό βάθος θα δώσει πολλούς μετασεισμούς
Ο σεισμός 5,2 Ρίχτερ που αναστάτωσε τους κατοίκους της Ηλείας το βράδυ της Δευτέρας (15/02) ήταν μικρού εστιακού βάθους, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους σεισμολόγους.
Την ανάγκη παρακολούθησης του φαινομένου, δεδομένου ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού έχει αρκετά ρήγματα, επεσήμανε μιλώντας στους patrastimes ο καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών τόνισε πως το μικρό εστιακό βάθος, αναμένεται να δώσει πολλούς μετασεισμούς, ενώ πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη δόνηση δεν έχει καμία σχέση με τον καταστροφικό σεισμό που είχε σημειωθεί το 1993.




21:46... Την ανάγκη παρακολούθησης του φαινομένου, δεδομένου ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού έχει αρκετά ρήγματα, επεσήμανε με δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.

Επίσης στην ευρύτερη περιοχή των Κρεστένων αναφέρονται ζημιές μικρής έκτασης σε σπίτια (πτώσεις σοφάδων αλλά και σε οικοσκευές χωρίς να υπάρχει καμία ανησυχία).
Μέλη της διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος ενημερώθηκε η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
22:15... Νεότερη ενημέρωση καταγράφει ρηγματώσεις και καταρεύσεις τοίχων στην Φρίξα χωρίς να υπάρχουν τραυματίες. Στην ευρύτερη περιοχή του επικεντρου του σεισμού έχουν μεταβεί και δυνάμεις της Πυροσβεστικής από Πύργο και Ολυμπία... 
22:06... O σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας με δηλώσεις του στο patrisnews τόνισε πως η περιοχή που έγινε ο σεισμός έχει ιστορικό και παρακολουθείται στενά η εξέλιξη του. Επίσης συνιστά στους πολίτες να μην ανησυχούν. 
22:00... Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του patrisnews υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην Φιγαλεία 
21:48... δυο ακόμα μετασεισμοί καταγράφηκαν μεγέθους 2,1 (στις 21:29) και 2,5 (στις 21:38) Ρίχτερ...
(φωτό από κατάστημα-σούπερ μάρκετ στην Ανδρίτσαινα)
21:31... 11 λεπτά μετά την σεισμική δόνηση (στις 21:06) ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 3,2 ρίχτερ. Στην περιοχή που καταγράφεται το επικεντρο του σεισμού έχουν σπεύσει -κυρίως για προληπτικούς λόγους αφού δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές- οχήματα του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων
21:16... Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του patrisnews το επικεντρο της σεισμικής δόνησης βρίσκεται στην ορεινή ζώνη του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων που περικλείεται στα χωριά Γρύλος-Γραίκα-Διάσελλα... 
20:58... Σεισμική δόνηση 5,2R σημειώθηκε στις 20:55 το βράδυ της Δευτέρας με επίκεντρο την περιοχή 24 χλμ νοτιοανατολικά του Πύργου.
O σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Ηλεία αλλά και εκτός αυτής... σε όλα τα αστικά κέντρα του νομού (Πύργος, Αμαλιάδα, Αρχαία Ολυμπία, Κρέστενα, Ζαχάρω αλλά και στον Κάμπο της Ηλείας) οι κάτοικοι ανησήχυσαν και βγήκαν έξω από τα σπίτια τους. Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε μικρό εστιακό βάθος...