Μακρίσια

Μακρίσια

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Επιχωμάτωση στις "Λίμνες" για τον κίνδυνο πυρκαγιάς

Από το δήμο Πύργου, με εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και παρουσία κατοίκων οι διαδικασίες

Του Γιάννη Σπυρούνη
Στις «Λίμνες» βρέθηκαν χθες νωρίς το πρωί οι κάτοικοι των Μακρισίων και της Αλφειούσας για άλλη μια φορά. Αφορμή στάθηκε η εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προς το δήμο Πύργου, για να πραγματοποιηθεί επιχωμάτωση των τελευταίων σκουπιδιών που είχαν εναποτεθεί στην χωματερή και είχαν μείνει άταφα και ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πολύ μεγάλος. Οι κάτοικοι δεν στάθηκαν σε καμία περίπτωση εμπόδιο στη διέλευση των οχημάτων του δήμου και της πολιτικής προστασίας, παρά μόνον παρέμειναν στο χώρο προκειμένου να βεβαιωθούν πως οι εργασίας θα γίνονταν με αδρανή υλικά που θα έφερνε με ευθύνη του ο δήμος και όχι με εκσκαφή από το βουνό και πρώην νταμάρι που υπάρχει στον ίδιο χώρο. Πλέον οι κάτοικοι ζητούν μετά από αυτό το πρώτο βήμα που είχε ως υποχρέωση να κάνει ο δήμος Πύργου, να ακολουθήσει και το δεύτερο της οριστικής αποκατάστασης του πρώην ΧΑΔΑ όπως ορίζουν οι ΚΥΑ και οι άλλες αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε κεντρικό επίπεδο. Το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας του δήμου συντόνισε τις εργασίες.
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αλφειούσας Δημήτρης Βαρώτσος βρέθηκε στο χώρο και μίλησε για την ενέργεια αυτή: «Παραλάβαμε το σχετικό έγγραφο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την υποχρέωση που υπήρχε να γίνει επιχωμάτωση των σκουπιδιών, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Έτσι σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία από το δήμο για το σκοπό αυτό. Η χωματερή είναι μέσα στο δάσος και είναι το μόνο που έχει απομείνει και το προσέχουμε με νύχια και με δόντια για να μην συμβεί κάτι άσχημο». Παρόντες και κάτοικοι από τα δύο χωριά σχολίασαν την χθεσινή διαδικασία που κρίνεται επιβεβλημένη λόγω του υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς καθώς η χωματερή ουσιαστικά βρίσκεται μέσα στο δάσος.
«Μετά από δικές μας ενέργειες και ενώ ξεκίνησε και η αντιπυρική περίοδος, θα γίνει μερική επιχωμάτωση του χώρου για να μην είναι εύκολο να προκληθεί πυρκαγιά και κινδυνέψει το δάσος και η ευρύτερη περιοχή. Είμαστε όμως πάντα εδώ για να μην γίνουν έκνομες ενέργειες, να μην πάρουν αδρανή υλικά από το βουνό. Φέρνουν χώματα από αλλού για να γίνει η επιχωμάτωση» είπε ο Φώτης Γριβάκης, κάτοικος Μακρισίων. «Βρισκόμαστε σήμερα (σ.σ. σήμερα) εδώ και βλέπουμε ότι ικανοποιείται το αίτημα των κατοίκων για την επιχωμάτωση των απορριμμάτων. Οι ενέργειες αυτές ξεκίνησαν τόσο από δικές μας παροτρύνσεις όσο και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου, που ζήτησε από το δήμο να προβεί σε αυτές τις ενέργειες. Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι θα γίνει επιχωμάτωση με φερτά υλικά και όχι με αδρανή από το βουνό. Θέλουμε να τονίσουμε κατηγορηματικά πως κανείς από το δήμο Πύργου δεν θα μπορέσει ποτέ να επικαλεστεί πως αυτό που γίνεται είναι αποκατάσταση της χωματερής. Είναι μόνο επιχωμάτωση και περιμένουμε άμεσα να ξεκινήσει και η αποκατάσταση, όπως ορίζει η ΚΥΑ και όλες οι διατάξεις» σχολίασε ο Δημήτρης Κανελλόπουλος από την Αλφειούσα.

Πηγή ilialive.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου