Μακρίσια

Μακρίσια

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Το έθιμο της χοιροσφαγής στα Μακρίσια


Από την εποχή της Τουρκοκρατίας φέρεται να έχει τις ρίζες του το έθιμο της χοιροσφαγής στα Μακρίσια, το κεφαλοχώρι του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων που δεσπόζει σε μια πλαγιά δίπλα στον ποταμό Αλφειό.
Κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή πριν από την Κυριακή του Ασώτου και την Τσικνοπέμπτη, το έθιμο αναβιώνει και σε όλο το χωριό ξεκινά το γλέντι. Έθιμο που χαρακτηρίζει την αποκριά στα Μακρίσια, ίσως περισσότερο και από την Τσικνοπέμπτη.
Η χοιροσφαγή αποτελεί μια από τις πιο γνωστές παραδόσεις στην Ελλάδα, για αυτό και κάθε χρόνο αρκετοί επισκέπτονται το χωριό για να συμμετάσχουν στη διαδικασία παρασκευής της παραδοσιακής και γευστικότατης τσιγαρίδας: Σφάξιμο των χοιρινών, λιώσιμο του κρέατος στα καζάνια και τοποθέτησή του στα λαΐνια για μήνες, ώστε να «ψηθεί» η τσιγαρίδα, δηλαδή το παστό.
Αν ξεκινήσουμε από τις ρίζες της παράδοσης τότε πρόκειται, κατά μια εκδοχή, για τον εορτασμό της επιστροφής του άσωτου υιού. Κατά μια άλλη άποψη οι Τούρκοι ως μουσουλμάνοι δεν επιτρεπόταν να τρώνε χοιρινό, αλλά αρνιά και κατσίκια, τα οποία και είχαν αφανίσει στην περιοχή, κάτι που οδήγησε τους ντόπιους στο να εκτρέφουν χοιρινά για να τη φέρουν στους Τούρκους. Έτσι κατάφεραν όχι μόνο να ησυχάσουν από τους Τούρκους, αλλά να δημιουργήσουν και μια πολύ γευστική παράδοση.

Συνηθίζεται για αυτούς που έχουν πολλά γουρούνια για σφάξιμο να ξεκινούν μια μέρα πριν, την Πέμπτη, για να προλάβουν τις ημέρες έως την Τρίτη, ενώ πάλι για τους ίδιους λόγους το λιώσιμο ξεκινά πολλές φορές από τη Δευτέρα.
Στα Μακρίσια ψάχνουν αφορμές για γλέντι, καλό κρασί, μεζέδες και κάθε τι που τους κάνει να περνούν καλύτερα τη ζωή τους!

Γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού 2010

Για 19η συνεχή χρονιά «Οι Φίλοι του Άη Γιάννη» διοργανώνουν με την συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας και υπό την αιγίδα των Υπουργείου Εξωτερικών, Πολιτισμού, της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) και της ΕΡΤ, «τη Γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού» στο ξωκλήσι της ξενιτιάς τον Άη Γιάννη στα Μακρίσια της Ολυμπίας στις 11 και 12 Αυγούστου. Πρόκειται για την κορυφαία γιορτή – θεσμό του Απόδημου Ελληνισμού όπου οι Έλληνες της διασποράς συναντούν την πατρίδα μέσα από την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Τίμησαν με την παρουσία τους και τιμήθηκαν από τους Έλληνες της διασποράς οι μεγάλες μορφές του Ελληνικού Πολιτισμού, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αντώνης Σαμαράκης, Κώστας Γραβάς, Ζυλ Ντασέν, Μιχάλης Κακογιάννης, Δημήτρης Μυταράς, Γρηγόρης Μπιθικώτσης και άλλοι. Μεγάλες μας στιγμές οι συναυλίες στο ΗΡΩΔΕΙΟ, ΠΑΛΑΙ ΝΤΕ ΣΠΟΡ και ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ, με τη συμμετοχή του Λάκη Λαζόπουλου και της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης.

Φέτος οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:
Αφιέρωμα στη ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ «ΜΕΛΙΝΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ».
Στη μεγάλη βραδιά συμμετέχουν η «Λαϊκή Ορχήστρα ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» και πρωταγωνιστές του Θεάτρου και του Κινηματογράφου που τραγουδούν που σημάδεψε με την ερμηνεία της η κορυφαία Ελληνίδα. Ανάμεσά τους η Άννα Φόνσου, η Μπέτυ Βαλάση, Βούλα Ζουμπουλάκη και οι νέοι πρωταγωνιστές του Θεάτρου, της Τηλεόρασης και του Κινηματογράφου Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γιώργος Καραμίχος, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Ζέττα Δούκα, Μέμος Μπεγνής, Κατερίνα Παπουτσάκη, Βίκη Σταυροπούλου, Όθωνας Μεταξάς, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Παναγιώτης Πετράκης κ.α. Συμμετέχει η βουλευτής και ηθοποιός Πέμυ Ζούνη και τραγουδά η Γιώτα Βέη. Χορεύει και χορογραφεί ο Δημήτρης Παπάζογλου. Σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της Τέχνης και της Πολιτικής μιλούν γι’ αυτήν.  Κορυφαίοι ζωγράφοι μας, παρεμβαίνουν εικαστικά με έργα που έχουν εμπνευστεί από την τελευταία Ελληνίδα θεά, την Μελίνα. Συμπαραστάτες μας ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Σπύρος Μερκούρης.
- ΛΑΪΚΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ  
- Αφιέρωμα στον ΚΩΣΤΑ ΒΙΡΒΟ
Τραγουδούν δημοφιλείς τραγουδιστές
Επίσης θα πραγματοποιηθεί έκθεση ζωγραφικής με τα έργα των κορυφαίων ζωγράφων μας, τα οποία θα αποτυπωθούν σε ένα καλαίσθητο λεύκωμα – ταξίδι στα χρόνια της Γιορτής, εμπλουτισμένο με έργα κορυφαίων λογοτεχνών μας. Προτάσσουμε και φέτος τη θρησκευτική γιορτή «Οι Παναγιές του κόσμου» όπου ως γνωστόν κάθε χρόνο υποδεχόμαστε θαυματουργές εικόνες της Παναγίας από ιστορικά κέντρα της Ορθοδοξίας. Τους ύμνους ψέλνει ο Πέτρος Γαϊτάνος.